vrijdag, januari 25, 2008

Herfkens ontving ten onrechte kwart miljoen van overheid

DEN HAAG - Oud-minister Eveline Herfkens heeft ten onrechte meer dan een kwart miljoen dollar van de overheid ontvangen toen zij van 2002 tot en met 2006 werkte voor de Verenigde Naties in New York.
Dat blijkt uit antwoorden die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
De ministers stellen dat Herfkens het geld, waarvan de huur voor haar appartement in New York is betaald, niet in ontvangst had mogen nemen. Het departement steekt echter ook de hand in eigen boezem. Het ministerie stelt vast dat het de tegemoetkoming niet had mogen betalen.
Herfkens meldde in een schriftelijke verklaring "dat ik slechts gevraagd had om logistieke steun van het ministerie bij het vinden van een appartement en verhuizer, en dat betaling daarvan mij vervolgens werd aangeboden, als zijnde conform Nederlands beleid terzake."
"Mijn omissie was het na te laten voor de acceptatie van deze betaling toestemming van de VN te vragen." Ze liet verder weten te betreuren dat ze tegen de VN-regels handelde.
Op dit moment onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken of het departement het geld kan terugvorderen van Herfkens. Verder stelt het ministerie een onderzoek in naar andere gevallen waarin geld aan medewerkers van buitenlandse organisaties is overgemaakt.
Naast de huur ontving Herfkens tijdens haar tijd in New York van de overheid ook een vergoeding voor haar Nederlandse pensioenopbouw. Het pensioengeld dat zij in die periode van de Verenigde Naties ontving, heeft zij terug overgemaakt aan Buitenlandse Zaken.
Het is echter niet duidelijk of dat bedrag de kosten van de Nederlandse overheid volledig dekt.
Eerder op vrijdag stelde vicepremier Wouter Bos dat de gang van zaken schade heeft berokkend aan de PvdA, de partij waarvan zij beiden lid zijn, en aan haar eigen naam, de reputatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en aan de Verenigde Naties.
Binnen de PvdA-fractie bestaat veel irritatie over Herfkens, temeer omdat zij zich in een interview over de zaak arrogant had uitgelaten. Ze zou het te druk hebben gehad om zich te verdiepen in de huurtoeslag.
Verder noemen de ministers Verhagen en Koenders de woorden van Herfkens dat de commotie rond de huurvergoeding een 'ontstellend provinciaal Nederlands debat' zou zijn 'een kwalificatie voor rekening van mevrouw Herfkens'.
De oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Lomp, arrogant en uitzuigerig.

Geen opmerkingen: