maandag, januari 21, 2008

'Kabinet steekt kop in zand over recessie'

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte vindt dat het kabinet "zijn kop in het zand steekt" over de dreigende economische recessie.
Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën "bedrijven struisvogelpolitiek" met hun stelling dat de financiële crisis in de Verenigde Staten aan Nederland voorbijgaat.
Rutte zal Balkenende en Bos maandag tijdens een spreekbeurt in 's-Gravenzande oproepen de belastingverhogingen die per 1 januari zijn ingegaan terug te draaien. Ook moeten ze een topoverleg organiseren met hoogleraren en ondernemers.
Rutte reageert op uitspraken van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB), die zich zondag in het tv-programma Buitenhof een stuk somberder toonde over de Nederlandse economie dan Balkenende en Bos een week eerder.
Wellink noemde het niet verstandig als het kabinet het financieringstekort op zijn beloop zou laten. "De inflatie neemt toe, de AEX keldert, de Verenigde Staten glijden naar een recessie en de president van DNB roept op tot actie", aldus Rutte. "Hoeveel waarschuwingen heeft dit kabinet nog nodig?"
De VVD-leider waarschuwde de premier en de vicepremier dat ze "uit de ontkenningsfase" moeten komen. "Als het kabinet niets doet, zijn Balkenende en Bos zelf verantwoordelijk voor de economische gevolgen."
Tweede Kamerlid Frans Weekers van de VVD heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan Bos over de uitspraken van Wellink. Hij wil weten wat de bewindsman met diens adviezen doet.
Minister Wouter Bos van Financiën vindt de kritiek van onder anderen VVD-leider Mark Rutte op het economisch beleid van het kabinet onzorgvuldig, inconsistent en opportunistisch. Bos schrijft dat maandag op zijn weblog.
Volgens Bos zegt de VVD altijd dat de belastingen omlaag moeten. "Dus is het vooral een opportunistisch gelegenheidsargument. Zeker ook in het licht van het feit dat ze zelf in het kabinet destijds de lasten helemaal niet verlaagden (zelfs verhoogden) toen het economsich slechter ging."
Bovendien neemt de VVD met de linkerhand terug wat ze met de rechterhand geeft door zich tegelijk af te zetten tegen gratis schoolboeken, aldus Bos.
Bos gaat ook in op de oproep van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, zonder diens naam overigens te noemen.
Wellink zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat het "niet verstandig" zou zijn als het kabinet een stijging van het financieringstekort op zijn beloop zou laten.
De begrotinsgregels schrijven voor dat er niet meteen extra bezuinigd wordt bij een economische teruggang, onderstreept Bos.
"Deze begrotingsregels zijn altijd breed gesteund. Door economen, door De Nederlandsche Bank, de Europese Commissie en ook door de VVD toen ze zelf nog in het kabinet zaten."
Volgens Bos laat de VVD die begrotingsregels, opgesteld door zijn liberale voorganger Gerrit Zalm, nu "als een baksteen vallen".
Bos wijst erop dat ook Zalm vorige week zei dat de Nederlandse economie door de problemen in de VS "een tikkie krijgt", maar dat van een recessie nog lang geen sprake is.
De VVD'er sloot daarmee aan bij eerdere uitlatingen van Bos zelf en van premier Jan Peter Balkenende.
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wees er maandag op dat de "uitgangspositie van de Nederlandse economie niet slecht is."
Ze wees voor BNR Nieuwsradio op de bereidheid van het bedrijfsleven om te investeren en op de lage werkloosheid in ons land. Van der Hoeven vindt wel dat we de kredietcrisis in de Verenigde Staten "niet moeten bagatelliseren" en dat het verstandig is "de vinger aan de pols te houden."
De minister van economische Zaken raadde beleggers aan hun aandelen nu niet hals over kop van de hand te doen en verder te kijken dan de korte termijn.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het meest fascinerende is dat Bos zijn steun bij Zalm haalt.