vrijdag, januari 25, 2008

Terborg moet varens bewaren

TERBORG - De uiterst zeldzame steenbreek- en tongvarentjes, die zijn aangetroffen in de muur van een slooppand in het Gelderse Terborg, moeten bewaard blijven.
Woningbouwvereniging Wonion, die op de plek van de slooppanden nieuwe woningen en winkels wil bouwen, moet de stukken muur waarop de varens groeien in de nieuwbouwplannen opnemen.
Dat heeft het ministerie van Natuur deze week besloten volgens directeur Henk Veerman van Wonion. Het ministerie heeft ook bepaald dat er in de nieuwe bebouwing vier zogenoemde vleermuisstenen opgenomen moeten worden voor de beschermde dwergvleermuizen, die ook in het krot huizen. En Wonion moet wachten met bouwactiviteiten totdat de kraamperiode van de eveneens beschermde steenmarter voorbij is. In maart, zo schat Veerman.
Over de verkrotte panden in het centrum van het Gelderse plaatsje is jaren geklaagd. Inwoners van Terborg waren dan ook blij dat er dit jaar nieuwbouw zou verrijzen. In november vorig jaar ontdekten inspecteurs van het ministerie echter dat er uiterst zeldzame, zwaar beschermde varentjes uit de te slopen muur groeiden. Daarmee kwam het bouwplan stil te liggen.
Woedende inwoners van de plaats rukten nog dezelfde week plantjes uit de muur. Daarop gelastte de Algemene Inspectiedienst AID dat er hekken rondom de krotten geplaatst moesten worden om de plantjes te beschermen.
Tevergeefs, want enkele weken later was er geen varentje meer te bekennen. Inmiddels steken nieuwe loten de kop op. Het ministerie wil dat Wonion vier stukken muur met varens spaart bij de sloop.
"Ze moeten vochtig blijven door hemelwater. En als we ze opnieuw in zouden willen metselen is de windrichting en de zonnestand ook nog van belang. Dat is dus niet te doen. Ik stel voor dat er een mooi kunstwerkje van wordt gemaakt met een fonteintje en dat plaatsen we dan bij de nieuwbouw", aldus Veerman.
(Bron)

Tis maar goed dat sommige mensen niet weten waar die woedende inwoners precies wonen. Als ze een tuin zouden hebben die niet bestaat uit tegels, dan zouden bepaalde mensen er zomaar over kunnen denken hun tuin effe leeg te trekken. Wat zij kunnen, kunnen anderen ook. Desnoods de kamerplanten, echt of plastic.

Geen opmerkingen: