dinsdag, januari 22, 2008

Fietsersbond niet gelukkig met verplicht dimlicht

AMSTERDAM - De Fietsersbond is geen voorstander van het plan om dimlicht overdag verplicht te stellen voor bestuurders van motorvoertuigen. Automobilisten zien fietsers sneller over het hoofd, zo vreest de bond. "De ogen van de automobilist worden naar de lichten toe getrokken", legt een woordvoerder uit.
De Fietsersbond ziet weinig heil in het plan van Eurlings. Vooral in gebieden waar veel auto's rijden en in de bebouwde kom zouden fietsers sneller over het hoofd worden gezien.
De Europese Commissie had soortgelijke plannen, maar zag daarvan af omdat het niet duidelijk was of motorrijders en fietsers hierdoor slechter te zien zijn. De Commissie bekijkt nu of minder felle dagrijlampen een optie zijn. "Maar nu wil Eurlings hetzelfde afgekeurde plan juist in een land met heel veel fietsers invoeren", zegt de woordvoerder van de Fietsersbond.
In Oostenrijk is volgens de zegsman ook een experiment gehouden met het verplicht voeren van dimlicht. "Daar is het stopgezet omdat het geen effect bleek te hebben. In drukke gebieden vielen zelfs meer slachtoffers dan voorheen." In andere landen, waaronder Finland, geldt de verplichting wel. "Maar dat is niet vergelijkbaar met Nederland. Daar heb je veel minder fietsers, de wegen zijn minder druk en overdag is het daar donkerder dan hier."
De bond gaat proberen de minister en Kamerleden te overtuigen het plan aan te passen. "Of die dagrijlampen een goed alternatief zijn, weet ik niet. Dat is nog niet onderzocht." Eurlings wil niet op de speciale lampen wachten, omdat hij zo snel mogelijk 'tientallen doden per jaar' wil besparen.
(Bron)

Ik ga maar es zo'n ENORME zonnebril kopen. Want als ik straks ook overdag tegen dat rotlicht van die "oh wat ben ik stoer"-auto's in moet kijken, word ik of blind of platgereden.

Geen opmerkingen: