dinsdag, januari 22, 2008

'Hackers veroorzaakten stroomuitval'

AMSTERDAM- Hackers zouden er in geslaagd zijn om met behulp van internet stroomstoringen in regio's buiten de VS te veroorzaken.
Dat meldde een medewerker van de CIA vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst van beveiligingsprofessionals in New Orleans.
Hij vertelde dat de CIA er weet van heeft dat een verstoring van de stroomtoevoer door cybercriminelen meerdere steden getroffen heeft. De criminelen braken daartoe in op de computernetwerken van de nutsbedrijven.
Ook maakte hij bekend dat de storingen gepaard gingen met afpersingen.
De CIA zegt niet te weten wie er achter de hacks zitten en ook niet waarom die gepleegd zijn. "We denken, maar kunnen niet bevestigen dat sommige hackers het voordeel hadden van kennis van binnenuit", vertelde de medewerker in een verklaring die de organisator van de conferentie publiceerde.
De Amerikaanse veiligheidsdienst zegt een afweging te hebben gemaakt tussen het openbaar maken van deze gebeurtenissen en het publieke belang dat er mee gemoeid is.
Een deelnemer aan de conferentie vertelde het blad Computerworld anoniem dat er een hoop beveiligingsexperts waren die voor het eerst van deze manier van hacken hoorden. De bron bevestigde dat er "een aantal incidenten waren waarbij afpersers de stroomvoorziening van verschillende steden afkapten met een bepaalde aanval op het elektriciteitsnetwerk."
Volgens hem was er toen geen sprake van fysieke sabotage.
In Amerika neemt men nu maatregelen om te voorkomen dat cybercriminelen van buitenaf de computers van de nutsbedrijven kunnen bereiken.
(Bron)

Is het waar, of is het een manier om computeraars beter in de gaten te kunnen/mogen houden, of waren het de opnames van Die Hard 4?

Geen opmerkingen: