Bijlmer stelt top 50 overlastgevers op
AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam-Zuidoost een top 50 opgesteld van overlastveroorzakers. Ze heeft van al die zogeheten 'negatieve sfeerbepalers' alle beschikbare informatie verzameld.
Op die manier kan ze samen met andere betrokken instanties een aanpak op maat opstellen die ertoe moet leiden dat de criminaliteit en overlast in de wijk afnemen.
Dat blijkt woensdag uit een notitie die volgt naar aanleiding van overleg tussen politie, gemeente en het Openbaar Ministerie.
In de top 50 staan uitsluitend mannen van wie de meerderheid tussen de 18 en 24 jaar oud is. Slechts twee jongens zijn minderjarig. Ze zorgen veelal voor overlast in Zuidoost, maar soms ook in andere delen van de stad.
De personen op de lijst hebben relatief veel en zware delicten gepleegd. Bijna een derde zit nu in de cel.
De meerderheid gebruikt softdrugs en/of alcohol en een vijfde van de mannen kampt met zwakbegaafdheid. Een deel van de groep is niet onder de indruk van het gezag.
De politie registreert alles van deze groep mannen, ze worden regelmatig aangesproken en er wordt extra op ze gelet.
Daarnaast vinden eind deze maand en begin volgende maand twee zogeheten buurtzittingen plaats op de rechtbank, waarbij alleen zaken op de lijst staan van personen uit de top 50.
Ook hebben gemeente en politie huisbezoeken gedaan om te controleren of de mannen wel op het adres woonden dat ze hadden opgegeven. In meer dan de helft van de gevallen bleek dit niet zo te zijn.
Ook de Belastingdienst bemoeit zich met de overlastveroorzakers. Samen met de gemeente, politie en OM kijkt de dienst of ze beslag kan leggen op het vermogen van een aantal jongens.
Het gaat dan bijvoorbeeld om mannen die ogenschijnlijk geen inkomen hebben maar wel in een dure auto rijden.
Naast het opstellen van een top 50 hebben gemeente, politie en justitie ook nog een reeks andere maatregelen getroffen om de criminaliteit en overlast in de wijk terug te dringen.
In Zuidoost vonden vorig jaar 26 schietincidenten plaats. Daarom is vooral ingezet op het terugdringen van vuurwapenbezit.
Zo heeft het OM de strafeis verhoogd, wordt vaker preventief gefouilleerd en kunnen mensen anoniem vermoedens van vuurwapenbezit melden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten