'Geclaimde verliezen door illegaal downloaden overdreven'
AMSTERDAM – De schade die de entertainmentindustrie zegt te lijden door piraterij is niet zo groot als verwacht. Amerikaanse hoogleraren plaatsen hun vraagtekens bij de bedragen die de sector zegt te verliezen.
Dat meldt Tweakers.net aan de hand van een hoorzitting naar de effecten van Chinese piraterij op de Amerikaanse economie.
Tijdens de hoorzitting van de Amerikaanse handelsorganisatie USITC werden veel kanttekeningen geplaatst bij de claim van de industrie dat er grote verliezen worden geleden. Onderzoekers stellen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is.
Inmiddels heeft de Financiële Commissie van de Amerikaanse Senaat gevraagd of de hoogleraren goed onderzoek willen gaan doen naar de vermeende effecten van piraterij.
Uit onderzoek van onderzoekbureau IDC bleek dat 79 procent van de software in China illegaal is. Omgerekend zou dit een waarde hebben van 7,6 miljard dollar. De aanname dat iedere illegale kopie betekent dat er een legaal exemplaar minder verkocht wordt, werd tijdens de zitting bekritiseerd.
"De veronderstelling dat iemand die iets illegaal koopt, voor een bedrag dat zes tot tien keer lager is dan de legale versie, hetzelfde product nog steeds zou kopen, komt op mij als vreemd over", aldus Professor Fritz Foley van de Harvard Business School.
Uit een rapport van de Government Accountability Office (GAO) bleek eerder dat er vrijwel geen bewijs is voor de miljoenenverliezen waarover de entertainmentindustrie spreekt. Er werd zelfs gezegd dat de auteursrechteninbreuk een positieve werking op de industrie zou kunnen hebben.
Tweakers berichtte eerder al over het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de schadeclaims tegensprak.
In Nederland wordt door de politiek ook gekeken naar de effecten van het illegaal downloaden van cd’s en software. Een zogenaamd downloadverbod is voor de nabije toekomst van de baan in verband met de val van kabinet.
Bovendien zouden de maatregelen volgens de laatste geluiden pas van kracht mogen worden als er voldoende legale alternatieven zijn. Ook wijzen verschillende onderzoeken uit dat een downloadverbod weinig invloed heeft op het koopgedrag van internetgebruikers.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten