'Geen ivf na kindermishandeling'
AMSTERDAM - Mensen die bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor kindermishandeling of aan een ernstige erfelijke aandoening lijden, kan een ivf-behandeling worden ontzegd.
Dat staat in een protocol van gynaecologenvereniging NVOG, waarin richtlijnen staan om een aanvraag voor reageerbuisbevruchting af te wijzen, meldt het televisieprogramma Netwerk donderdag.
Professor Jan Kremer van de ivf-kliniek van het Nijmeegse UMC St Radboud is een van de opstellers van het protocol. "Het belang van de ouders staat bovenaan, maar soms kan het nodig zijn dat je een noodrem hebt", zegt hij in Netwerk.
Niet alleen IVF-aanvragers die met justitie in aanraking zijn geweest kan een vruchtbaarheidsbehandeling worden geweigerd, ook mensen die een zeer korte levensverwachting hebben of met een ernstige erfelijke aandoening kampen, kunnen nul op het rekest krijgen.
Een kind moet kans hebben op een leven onder normale omstandigheden, is de gedachte hierachter. Dat rechtvaardigt de aantasting van de privacy, stelt Kremer.
Ethicus Theo Boer van de Universiteit Utrecht is kritisch over het protocol. "Iedereen kan zich voorstellen dat ouders die hun kind mishandelen even niet meer worden geassisteerd bij een zwangerschap", zegt hij in het programma.
"Waar ik moeite mee heb is dat, als mensen een ernstige aandoening in de familie hebben, dat de artsen dan niet helpen bij een zwangerschap.''
Een op de zes stellen in Nederland krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer zestienduizend vrouwen ondergaan jaarlijks een reageerbuisbevruchting.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten