woensdag, juni 16, 2010

Doden bij noodweer in Provence

DRAGUIGNAN - Zeker vijftien mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van noodweer in het Zuid-Franse departement Var. Twaalf mensen worden nog vermist.
Alle doden vielen in de plaats Draguignan of in de streek rond deze plaats, circa 60 kilometer ten noordoosten van Toulon. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten woensdag bekendgemaakt.
Uitzonderlijke regens veroorzaakten dinsdag in korte tijd grote stromen van water en modder in lager gelegen delen van het bergachtige departement Var. Door de zware regenval steeg het water in korte tijd enkele meters, waardoor velen geen tijd meer hadden om naar hogergelegen gebieden te vluchten. Ze zochten hun toevlucht op de daken van hun huizen.
Sommige Franse media meldden dat de streek niet zo zwaar door noodweer is getroffen sinds 1827.
Het dodental loopt nog steeds op omdat reddingswerkers woensdag meer lichamen hebben aangetroffen. Het zwaarst is de plaats en streek van Draguignan getroffen, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Toulon. Daar verloren acht mensen het leven. Alle vermisten komen uit de streek van Draguignan.
Twee mensen worden nog steeds vermist, meldden de autoriteiten woensdag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux, brengt woensdag een bezoek aan het getroffen gebied.
Het treinverkeer in het uiterste zuidoosten van Frankrijk tussen Toulon en Nice is stilgelegd als gevolg van de hevige regenval. Ook de luchthaven Toulon-Hyères is tijdelijk gesloten, omdat de start- en landingsbanen blank staan.
Zeker 125.000 huishoudens zitten zonder stroom.
De reddingsdiensten zijn massaal ingezet en er is een crisiscentrum ingesteld. Mensen worden met helikopters van de daken gehaald.
Ook zitten er mensen vast in hun auto's. In sommige gemeentes in het departement Var drijven auto's en vrachtauto's door de straten.
Het weer wordt volgens de verwachtingen woensdag beter en droger in de streek.
Rond het middaguur had de ANWB Alarmcentrale zestig meldingen binnen van mensen uit het gebied, vooral over weggespoelde auto's en ondergelopen caravans en tenten. Er waren geen meldingen van vermisten of gewonde Nederlanders.
Het gaat om mensen die in een tent of caravan verbleven op campings in Rochebrune en Saint Aygulf. De toeristen op de campings zijn door de leiding naar hoger gelegen gebieden gebracht en geëvacueerd.
Ze zijn opgevangen in onder meer een sporthal in Fréjus. Sommigen waren het dak van hun caravan op gegaan op de vlucht voor het wassende water.
De ANWB stuurt twee medewerkers naar het door noodweer getroffen gebied in Zuid-Frankrijk, om Nederlandse toeristen die in problemen zijn gekomen te helpen. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB woensdag laten weten.
De medewerkers gaan vanuit het ANWB-steunpunt in Lyon naar het gebied en komen daar naar verwachting donderdagochtend aan.
Bekeken wordt onder meer of de onfortuinlijke vakantiegangers een vervangende auto willen om hun vakantie voort te zetten of om naar Nederland te reizen.
(Bron)

Op sommige plekken is binnen een paar uur 180 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: het maandgemiddelde in Nederland is 70 millimeter. Als we een dag hebben met echt noodweer en flinke wateroverlast, zoals onlangs in delen van Noord-Holland, dan hebben we het over 45 millimeter.
Max dagtotaal gisteren in de Provence was 399 millimeter.

Geen opmerkingen: