zaterdag, juni 19, 2010

BP-topman moet stap terug doen

LONDEN/WASHINGTON - De bestuursvoorzitter van het geplaagde olieconcern BP, Tony Hayward, heeft niet langer de dagelijkse leiding over de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico.
Dat zei de president-commissaris van de onderneming, de Zweed Carl-Henric Svanberg, vrijdag tegen het Britse Sky News.
De taak van de Brit Hayward wordt nu overgedragen aan de Amerikaan Bob Dudley, de algemeen directeur van de afdeling rampenbestrijding van het bedrijf.
Volgens Svanberg heeft Hayward ''opmerkingen gemaakt die mensen ergeren''.
Hayward is tot dusver het belangrijkste gezicht van het bedrijf in deze kwestie. Hij werd donderdag zwaar onder vuur genomen tijdens een hoorzitting van de commissie Energie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Het optreden voor de commissie was vanuit het oogpunt van public relations een ramp voor BP, stellen waarnemers. De BP-topman wilde op veel vragen geen antwoorden geven en commissieleden beschuldigden hem van obstructie.
Svanberg zei verder dat BP een ''sterk bedrijf'' is ondanks de ''tegenslag'' in de Golf van Mexico. Hij reageerde op commentaar van de Russische president Dmitri Medvedev die eerder zei dat BP wel eens zou kunnen verdwijnen.
BP heeft een ''sterke kasstroom en sterke operaties'', aldus de president-commissaris. De beurskoers van het concern is de afgelopen tijd gehalveerd.
Op 20 april was er een explosie op een boorplatform van BP waarbij elf mensen omkwamen. Sindsdien lekt er olie in de zee.
BP heeft beloofd 20 miljard dollar (16,2 miljard euro) te storten in een fonds om de schade te vergoeden. De bestuurder van dat fonds, Kenneth Feinberg, zei vrijdag te hopen al binnen dertig tot zestig dagen te beginnen met het compenseren van slachtoffers.
Het gaat om de ergste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Uit de lekkende boorput heeft BP donderdag 25.000 vaten olie opgevangen, de grootste hoeveelheid tot dusver, zei admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht.
Volgens hem stromen dagelijks 35.000 vaten olie in zee. Maar het kan ook meer zijn, tot maximaal 60.000 vaten per dag, aldus Allen.
(Bron)

Geen opmerkingen: