donderdag, juni 17, 2010

Recessie tempert illegale immigratie

ATHENE - De economische crisis en scherpere grenscontroles leiden tot fors minder illegale immigranten in de Europese Unie, stelde het EU-grensagentschap Frontex woensdag.
Totaal zijn 106.200 illegale immigranten ontdekt op de zee- en landgrenzen van de Europese Unie in 2009. Dat is 33 procent minder dan in het voorgaande jaar, zei directeur Gil Arias-Fernandez van het agentschap tijdens een persconferentie.
''Gebrek aan werk is een sleutelfactor voor de afname'', zei Arias-Fernandez. De maatregelen van Libië, Mauritanië en Senegal om vertrek van illegale immigranten te verhinderen, hebben volgens hem ook geholpen.
Bijna negen van de tien illegale immigranten gebruiken Griekenland als springplank naar de Europese Unie. Zo'n 6600 illegale binnenkomsten zijn in het land ontdekt in het eerste kwartaal van 2010. Dat zijn er 7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.
Griekenland worstelt met de stroom immigranten, die meestal via Albanië en Turkije binnenkomen om in Europa een beter leven te zoeken.
Frontex heeft het toezicht bij de Grieks-Turkse grens opgevoerd. Het volgt de ontwikkelingen in de industrie om te bezien of het daarvoor ook onbemande vliegtuigen ('drones') kan inzetten.
De EU heeft lang vergeefs geprobeerd om Turkije te overtuigen meer te doen tegen het vertrek van illegalen naar de EU.
(Bron)

Geen opmerkingen: