donderdag, juni 17, 2010

'Stem verraadt kracht van man'

AMSTERDAM – De stem van een man bevat informatie over de lichamelijke kracht die hij bezit. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.
Het is mogelijk om uit het stemgeluid van een man af te leiden hoe veel kracht hij in zijn bovenlichaam heeft. De stem van mannen bevat zelfs net zo veel informatie over hun spierkracht als een foto.
Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Hoofdonderzoeker Aaron Sell vermoedt dat de mannelijke stem in de loop van de evolutie is uitgegroeid tot een graadmeter aan de hand waarvan zijn tegenstanders kunnen bepalen hoe groot zijn vechtvermogen is.
Bij vrouwen bestaat er volgens de wetenschapper geen verband tussen stemgeluid en kracht. "Onze hypothese is dat het vroeger vooral belangrijk was om te bepalen hoe sterk een man was, omdat mannen vaak betrokken raakten bij gevechten", verklaart Sell in de Britse krant The Daily Telegraph. "De beste strijders in een groep waren ook bijna altijd mannen."
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door opnames te maken van mannen uit verschillende landen, die slechts één zin in hun moedertaal uitspraken. Vervolgens ondergingen de proefpersonen een aantal testen, waarmee de kracht in hun bovenlichaam in kaart werd gebracht.
Vervolgens moesten Amerikaanse studenten alleen op basis van het opgenomen stemgeluid inschatten hoe sterk de mannen waren. Ze gaven met een schaal van zeven punten aan hoe veel kracht zij dachten dat de verschillende proefpersonen in hun bovenlichaam hadden.
Uit het onderzoek bleek dat de inschattingen op basis van het stemgeluid bovengemiddeld accuraat waren. De stemanalyse leek proefpersonen zelfs net zo veel informatie te geven over de spierkracht van de mannen als een foto.
Onduidelijk is alleen welke aspecten van de mannelijke stem aanwijzingen geven over spierkracht. Volgens de onderzoekers was het niet zo dat de mannen met de zwaarste stemmen ook de meeste kracht in hun lichaam hadden.
“We weten simpelweg niet welke akoestische aanwijzingen de studenten gebruikten om de spierkracht van de mannen te bepalen”, aldus hoofdonderzoeker Sell. “We hebben wel geprobeerd dat uit te zoeken. Maar de toonhoogte, het volume en ook het verschil in tonen in de stemmen waren allemaal geen goede voorspellers van de kracht van de mannen. Dit blijft dus een mysterie.”
(Bron)

Geen opmerkingen: