woensdag, juni 16, 2010

Nederlandse brug leidt links- en rechtsrijders in goede banen

AMSTERDAM - Maak een geschikte verbinding tussen Hong Kong, China en Macao, luidde een opdracht van een Chinese ontwerpwedstrijd. NL Architects stelde een brug voor die links- en rechtsrijdend verkeer vloeiend in elkaar laat overlopen.
Een van de uitdagingen voor de deelnemers was het probleem dat autoverkeer in Hong Kong door haar Britse verleden linksrijdend is, terwijl de Chinese automobilist in het rechterbaanvak rijdt. Een goede constructie moet voorkomen dat er ongelukken plaats vinden als mensen tussen de twee locaties moeten pendelen.
NL Architects nam deel aan de competitie met een zogenaamde 'Flipper Bridge', een brug die precies doet wat de naam suggereert: het draait autoverkeer om. Een constructie in de vorm van een achtbaan scheidt het in- en uitkomende verkeer en laat het even verderop weer samenkomen, zo toont een video. Vanaf dat punt rijden rechtsrijders links en linksrijders rechts.
Voor de constructie zijn geen invoegstroken of kruisingen nodig: het verschil tussen links en rechts wordt immers automatisch gecorrigeerd. Toch heeft het idee van NL Architects niet de eerste prijs gewonnen: deze ging naar het ontwerp 'Under one roof', dat met zijn titel benadrukt dat China, Macao en Hong Kong één grote Chinese familie vormen, en daardoor marketingtechnisch sterker in elkaar stak.
Kritiek op het Nederlandse voorstel is echter ook dat de automobilist te weinig merkt van de overgang van links- naar rechtsrijdend verkeer en vice versa. Daardoor zouden pendelaars niet behoedzaam genoeg zijn en toch hun weg op het verkeerde baanvak proberen te volgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: