donderdag, juni 17, 2010

Rechts kabinet lijkt voorlopig uit zicht

DEN HAAG - De kansen op een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA lijken op dag acht van de kabinetsformatie voorlopig verkeken.
Informateur Uri Rosenthal begon vorige week aan zijn opdracht om een kabinet te vormen met in ieder geval de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar van de verkiezingen (PVV).
PVV-leider Geert Wilders gaf donderdag CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de schuld van de mislukte poging om een rechts kabinet te formeren. ''Het CDA trekt gewoon de stekker eruit.''
Verhagen ontkent dat hij de stekker uit de formatie van een rechtse coalitie heeft getrokken, zei hij na beraad met zijn fractie.
Hij stelt dat hij al sinds vorige week vrijdag in al zijn gesprekken met informateur Uri Rosenthal heeft gezegd dat de VVD en de PVV eerst helder moeten maken of ze tot overeenstemming konden komen. ''Ik heb dat vrijdag gezegd, maandag, dinsdag en woensdag. Het kan geen verrassing zijn dat we dat vinden.''
''Ik moet tot mijn spijt constateren dat ze geen stap verder zijn gekomen. Als ze werkelijk met mij hadden willen praten, dan hadden ze antwoord gegeven op mijn vraag'', aldus Verhagen. Dat is volgens hem geen verwijt in de richting van wie dan ook, maar slechts een constatering.
Het CDA zou als derde partij nodig zijn voor een krappe meerderheid in de Tweede Kamer en een ''vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal''.
Maar al snel bleek dat het CDA na een historisch verkiezingsverlies niet stond te trappelen. ''Ons past bescheidenheid'' was de mantra van Verhagen.
Rosenthal deed verscheidene pogingen om schot in de zaak te krijgen. De afgelopen dagen werd er zonder voortgang in kringetjes rondgedraaid.
Donderdag had Wilders er genoeg van en stelde dat de vorming van een rechts kabinet door de opstelling van Verhagen ''heel moeilijk, zo niet onmogelijk'' wordt. ''Hij wil niet komen praten. Onderhandelen doe je met z'n drieën. Je kunt niet onderhandelen met een lege stoel'', zei hij over Verhagen.
Ook VVD-leider Mark Rutte stelt vast dat ''het CDA in dit stadium niet wil onderhandelen'' over een rechtse coalitie. Rutte zei dat na afloop van zijn gesprek Rosenthal.
''Ik stel vast dat het CDA niet wil deelnemen en niet met Geert Wilders en mij aan tafel wil'', zei Rutte.
Hij vindt nog steeds dat een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA programmatisch haalbaar is en gezien de verkiezingsuitslag het meest voor de hand ligt en gezien de economische situatie ook het beste zou zijn voor Nederland.
Rutte wilde de schuld van het vastlopen van de eerste ronde niet bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen leggen.
Rutte zei wel dat PVV-leider Geert Wilders in elk geval ''niets te verwijten'' valt. ''Wilders heeft zich constructief opgesteld.'' Rutte zei verder dat hij en Wilders voldoende aanknopingspunten zagen om samen met het CDA een coalitie te vormen. ''Er was de VVD en de PVV veel aan gelegen om dit kabinet te vormen.''
De definitieve conclusie dat een rechts kabinet van de baan is, nam Rutte niet voor zijn rekening. ''Het is aan de informateur om conclusies te trekken.''
(Bron)

Ach die Wilders. Het is altijd de schuld van de anderen. Jaren heeft ie zijn ouwe club en de regering voor rotte vis uitgemaakt, nu wil ie gezellig samen regeren en snapt ie niet dat dat verdomde ingewikkeld is - vooral door zijn eigen opstelling.

Geen opmerkingen: