vrijdag, juli 16, 2010

'BP moet rol Lockerbie-vrijlating uitleggen aan VS'

AMSTERDAM - De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat wil dat het olieconcern BP komt uitleggen welke rol het heeft gespeeld in de beslissing van de Schotse regering om de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi vrij te laten. Dit heeft de Democratische senator John Kerry gezegd.
Kerry zei dat BP wordt uitgenodigd op 29 juli te verschijnen op een hoorzitting, waarbij Al-Megrahi's vrijlating uitvoerig aan de orde komt. Kerry noemde de beslissing om 'de enige die ooit veroordeeld is voor die vreselijke misdaad' vrij te laten, een foute beslissing.
Al-Megrahi is veroordeeld voor zijn rol bij de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen de dood vonden.
In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië.
Al-Megrahi werd vorig jaar augustus op een vliegtuig naar Tripoli gezet. De Schotse regering zei om humanitaire redenen - de Libiër zou aan kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben - tot vrijlating te hebben besloten. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is bijgesteld.
(Bron)

Geen opmerkingen: