'Dwangarbeider' naar Europees Hof
RIJSWIJK - Een bijstandsgerechtigde stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat hij vindt dat de gemeente Amsterdam hem ten onrechte heeft gedwongen deel te nemen aan een re-integratieproject.
Dat maakte de Bijstandsbond vrijdag bekend. De Amsterdammer vindt dat er sprake was van dwangarbeid.
Eerder legde hij de zaak al voor aan de Centrale Raad van Beroep, maar daar ving hij bot. Volgens de raad was er geen fysieke of psychische dwang op de man uitgeoefend.
Toen de man in 2006 weigerde om aan het re-integratietraject deel te nemen, kortte de gemeente hem op zijn uitkering. De Amsterdammer zat achttien jaar in de bijstand, terwijl hij lichamelijk en psychisch wel in staat was te werken.
De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat hij op z'n minst een begin had kunnen maken met het traject.
De Amsterdammer daarentegen zei op dat moment net een stageplek met uitzicht op betaald werk te hebben gevonden. De werkbemiddelaar zou echter niet naar zijn argumenten hebben geluisterd.
De Bijstandsbond vindt de zaak van belang omdat nu op Europees niveau wordt bekeken of bijstandsgerechtigden mogen worden gedwongen om onder het wettelijk minimumloon te werken.
(Bron)
Hij had natuurlijk in dat traject kunnen stappen en daar weg kunnen gaan zodra hij werk had gevonden, ze zijn alleen maar blij als dat gebeurt want het is goed voor de deelnemer en het is goed voor de cijfermatige resultaten van het traject.
Dus zoals het hier beschreven staat lijkt hij me weinig kans te hebben.
Overigens kent Utrecht ook zo'n traject (Apprenti), waar je niet onder het minimumloon werkt omdat je de helft van de tijd 'training' krijgt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten