woensdag, juli 14, 2010

NMa beboet Wegener voor 19 miljoen euro

AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) heeft boetes opgelegd aan uitgever Koninklijke Wegener en vijf leidinggevenden voor in totaal ruim 20 miljoen euro.
De NMa beboet de uitgever en de leidinggevenden, omdat zij een voorschrift van de NMa niet zijn nagekomen. Dat had betrekking op de overname van het dagblad BN/De Stem in 2000, zo maakte de NMa woensdag bekend.
Wegener krijgt een boete van 19 miljoen euro, de vijf leidinggevenden moeten samen 1,3 miljoen euro ophoesten. De NMa beboet ook hen ''gezien de rol die zij hebben gespeeld'' bij het niet nakomen van het voorschrift.
Het is de eerste keer dat de NMa leidinggevenden beboet voor overtreding van de concurrentieregels.
Wegener was al eigenaar van de PZC, toen het via de overname van VNU Dagbladen in 2000 ook BN/De Stem in handen kreeg.
Volgens het voorschrift van de NMa moest de onafhankelijkheid van de beide kranten gewaarborgd blijven, om de lezer keuzevrijheid te geven maar ook om prijsverhogingen en verschraling van het aanbod te voorkomen.
Na onderzoek vorig jaar komt de NMa nu tot de conclusie dat het voorschrift niet is nageleefd.
''Wij nemen deze zaak buitengewoon ernstig op, want het overtreden voorschrift is nota bene door Wegener zelf aangedragen waardoor wij de overname van BN/De Stem konden goedkeuren. Nu blijkt dat Wegener jarenlang, in ieder geval sinds 2002, het voorschrift niet heeft nageleefd'', aldus bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa.
Mede naar aanleiding van een klacht van een lezer begon de mededingingsautoriteit vorig jaar een onderzoek naar de naleving van de bepaling.
Daaruit is volgens de NMa gebleken dat er geen sprake is van onderlinge onafhankelijkheid. ''Er is sprake van één nieuwsorganisatie waarbij het redactioneel en commercieel beleid tussen BN/De Stem en PZC voor Zeeuws-Vlaanderen op elkaar is afgestemd'', aldus de NMa.
Terwijl het onderzoek al liep heeft Wegener bij de NMa een verzoek ingediend om het voorschrift op te heffen. Dat verzoek wordt nog beoordeeld.
Ondertussen heeft de NMa ook een last onder dwangsom opgelegd om Wegener er alsnog toe te bewegen zich binnen een jaar aan het voorschrift te houden.
Gebeurt dat niet dan verbeurt Wegener een dwangsom van 1 miljoen euro per kwartaal tot een maximum van 20 miljoen euro.
Wegener vindt de boete die mededingingsautoriteit NMa het bedrijf en vijf leidinggevenden heeft opgelegd ''onterecht en buitenproportioneel''.
Bovendien vindt Wegener dat het verbod van de NMa om twee krantentitels redactioneel te laten samenwerken ''een inbreuk betekent op de redactionele onafhankelijkheid en daarmee een inbreuk vormt op het beginsel van persvrijheid'', aldus Wegener woensdag in een verklaring.
Een beslissing om redactioneel samen te werken behoort volgens Wegener ''tot de uitsluitende competentie van ieder van beide hoofdredacteuren''.
Volgens Wegener dient de NMa zich ervan te onthouden zich hierover een oordeel te vormen ''aangezien de NMa zich daarmee bemoeit met de inhoud van beide dagbladen''.
(Bron)

Geen opmerkingen: