‘Kip kwam echt voor het ei’
AMSTERDAM – Wat was er nu eerst, de kip of het ei? Het eeuwenoude raadsel is nu dan toch eindelijk opgelost, althans dat claimen Britse wetenschappers. Zij zeggen het onomstotelijke bewijs te hebben gevonden dat de kip toch echt eerst kwam.
Dit melden diverse Britse media woensdag.
Onderzoekers aan de Universiteiten van Sheffield en Warwick hebben ontdekt dat een bepaald eiwit essentieel is voor de vorming van de eierschaal.
Dit eiwit wordt geproduceerd in de eierstokken van een zwangere kip, dus daaruit kan worden afgeleid dat de kip eerder kwam dan het ei. Helaas wijst het onderzoek niet uit hoe de kip die het eiwit produceert dan is ontstaan.
Met behulp van een hightech computer, genaamd HECToR, hebben de wetenschappers de moleculaire structuur van een eierschaal bekeken.
Hiermee ontdekten ze dat het eiwit, met de naam OC-17, werkt als een katalysator die de vorming van de eierschaal versnelt. Deze harde schaal is essentieel voor het kuikentje dat zich binnenin het ei ontwikkelt.
“Er werd lange tijd gedacht dat het ei eerst kwam, maar nu hebben we wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat de kip eigenlijk eerst kwam”, vertelt professor Colin Freeman van de Universiteit van Sheffield.
“Het eiwit was al eerder bekend en de link met de vorming van een ei was ook gelegd, maar door het nader te bestuderen hebben we kunnen zien hoe het eiwit het proces beheerst. Het is erg interessant om te zien dat verschillende vogelsoorten een variatie van het eiwit lijken te hebben dat hetzelfde werkt”, aldus Freeman.
Zijn collega John Harding voegde hieraan toe dat de ontdekking ook voor andere toepassingen zou kunnen worden gebruikt. “Begrijpen hoe kippen eierschalen maken is fascinerend op zich, maar het kan ook leiden naar het ontstaan van nieuwe materialen.”
De ontdekking werd onthuld in het essay Structural Control Of Crystal Nuclei By An Eggshell Protein.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten