vrijdag, juli 16, 2010

Nieuwe link in evolutie mens

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een fossiele schedel gevonden die een nieuwe link kan vormen in de menselijke evolutie. De dierlijke schedel zou van een voorouder van de moderne mens zijn.
Met deze belangrijke vondst kan preciezer worden bepaald wanneer de overgang van onze voorouders tot de uiteindelijke mens zou hebben plaatsgevonden. Dit meldt onder andere BBC News donderdag.
De schedel is ongeveer 29 miljoen jaar oud. Dat geeft volgens de onderzoekers aan dat de scheiding miljoenen jaren later zou hebben plaatsgevonden dan altijd werd gedacht. Genetisch onderzoek zou het eerder op 30 tot 35 miljoen jaar geleden plaatsen.
Tot nu toe is er nog een groot grijs gebied in de menselijke evolutie, omdat er uit die periode maar weinig fossielen gevonden zijn. Dit wordt ook wel de 'missing link' genoemd, omdat er geen compleet beeld is van de evolutionaire overgang van aap tot mens. Fossielen uit die periode zijn dus cruciaal bewijsmateriaal.
Wetenschappers van de Universiteit van Michigan deden de ontdekking in Saoedi-Arabië. Ze omschreven de primaat, genaamd Saadanius hijazensis, in het vakblad Nature. “Het was een uitzonderlijke vondst”, aldus doctor William Sanders, die het onderzoek leidde.
De schedel van de nog onbekende soort heeft bepaalde kenmerken die gedeeld worden door zowel apen uit de Oude Wereld en de huidige primaten, waaronder ook de mens. Het zou dus een gemeenschappelijke voorouder kunnen zijn. “Saadanius zit dichtbij een soort die uiteindelijk tot ons leidde”, volgens Sanders.
“Als we iets wisten over de tijd en de omstandigheden waarin dit dier leefde, ontdekken we misschien wat voor de verandering zorgde die leidde tot de evolutie van apen en mensen.”
(Bron)

Geen opmerkingen: