dinsdag, juli 13, 2010

Steeds meer kantoren leeg

AMSTERDAM - Ruim 13 procent van de kantoorruimte in Nederland staat leeg. Door de zwakke economische omstandigheden loopt de leegstand dit jaar alleen maar verder op, bleek dinsdag uit informatie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Nederland heeft ongeveer 47 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Hiervan wordt 6,3 miljoen vierkante meter niet gebruikt, zo werd eind vorig jaar gemeten.
Een bepaalde mate van leegstand is wenselijk, lichtte een woordvoerder van het EIB toe. Als ongeveer 4 รก 5 procent van het totale aanbod oppervlakte leeg staat, kunnen bedrijven naar believen naar een ander pand verhuizen.
Het instituut schat dat er momenteel een structureel overaanbod is van zo'n 4 miljoen vierkante meter; hiernaar zal ook op lange termijn geen vraag meer zijn.
De bouwproductie in Nederland kent dit jaar een krimp, die mede-veroorzaakt wordt door de hoge leegstand. De bouwsector verwacht dit jaar 7,8 procent minder te bouwen en volgend jaar 1 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het economische bureau van ING.
Het EIB schat de vooruitzichten voor de markt somber in. ''Alleen door omvangrijke sanering keert het evenwicht terug'', meldde het instituut. Als er geen rem wordt gezet op de bouw van nieuwe kantoren, zou er in 2020 een overschot zijn van 10 miljoen vierkante meter, aldus de woordvoerder.
Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM gaf opdracht voor het onderzoek naar de leegstand.
(Bron)

Geen opmerkingen: