vrijdag, juli 16, 2010

'Ontvoerde' Iraniër zegt geen atoomwetenschapper te zijn

TEHERAN/WASHINGTON - De Iraniër Shahram Amiri, die volgens Iran was ontvoerd door Amerikaanse geheim agenten, heeft donderdag ontkend dat hij een nucleair wetenschapper is.
Hij noemde zichzelf een ''eenvoudige onderzoeker'' die niets te maken had met de Iraanse complexen voor het verrijken van uranium, Natanz en Fordo.
Amiri is donderdagmorgen in zijn geboorteland aangekomen. Na de landing in Teheran werd hij opgewacht door zijn vrouw en andere familieleden en een Iraanse onderminister.
Amiri zei dat de Verenigde Staten hem ten onrechte een nucleaire wetenschapper hadden genoemd.
Maar volgens anonieme Amerikaanse functionarissen heeft Amiri wel degelijk veel kennis over het geheime Iraanse atoomprogramma en heeft hij zich daar flink voor laten betalen door de CIA.
De functionarissen reppen van een bedrag van 5 miljoen dollar (bijna 4 miljoen euro), ook al kan Amiri daar nu niet meer bij door de financiële sancties van de VS tegen Iran. Dat berichtte The Washington Post donderdag.
Iraanse staatsmedia meldden enkele dagen geleden dat Amiri toevlucht had gezocht in de Pakistaanse ambassade in Washington. Volgens de Amerikaanse regering was Amiri uit vrije wil in de VS en was hij vrij om te gaan en staan waar hij wilde.
Woensdag vertrok de Iraniër uit de Verenigde Staten met bestemming Iran.
Voor vertrek uit Washington gaf Amiri een interview aan een Iraanse staatszender. Hij zei dat hij vorig jaar in het Saudische bedevaartsoord Medina was benaderd door een aantal mannen in een auto.
Ze boden hem een lift aan naar een moskee, aldus Amiri, maar toen hij het portier opendeed zag hij dat een pistool op hem was gericht. ''Ze gaven me een injectie en toen ik weer bijkwam zat ik in een groot vliegtuig. Ik was geblinddoekt.''
Volgens The New York Times heeft Amiri lange tijd samengewerkt met diensten als de CIA. Amiri zou in een getuigenbeschermingsprogramma van deze inlichtingendienst zijn opgenomen.
Later zou hij zijn gaan twijfelen aan zijn verblijf in de VS onder de hoede van de CIA. Een oud-functionaris van deze dienst stelde in het dagblad dat hij ervan overtuigd is dat het Iraanse regime familieleden van Amiri heeft bedreigd en dat hij daarom had besloten terug te keren naar Iran.
(Bron)

Het verhaal wordt steeds vreemder.

Geen opmerkingen: