dinsdag, juli 13, 2010

Webb had twee moeilijkste uren uit carrière

RIJSWIJK - De Engelse scheidsrechter Howard Webb heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op zijn optreden in de WK-finale tussen Nederland en Spanje (0-1).
De leidsman gaf in het bikkelharde duel twaalf gele kaarten en een rode kaart (voor John Heitinga, die twee keer geel kreeg).
''Dit waren de moeilijkste momenten uit mijn loopbaan'', vertelde Webb. ''Ik ben fysiek en emotioneel helemaal op.''
De 39-jarige leidsman verbleef maandag in een onderkomen voor FIFA-officials, nabij Pretoria. Uit het zicht van de journalisten nam hij de tijd om uit te rusten.
''Gelukkig steunt de wereldvoetbalbond FIFA ons heel goed. Niet alleen naar aanleiding van de finale, maar vanwege ons optreden bij het hele WK'', zou Webb aan een vriend hebben verklaard.
Die zocht op zijn beurt contact met de Britse krant Daily Mail. De tabloid meldde dat Webb de WK-finale zou hebben beleefd als een rit door de hel.
De Engelsman kreeg na afloop van de wedstrijd - vooral uit Nederland - veel kritiek op zijn optreden. Hij zag niet dat Sneijder vijf minuten voor het einde van de verlenging de bal via een tegenstander én de handen van de Spaanse keeper over de achterlijn schoot.
Oranje kreeg geen hoekschop, waarna in de daaropvolgende Spaanse aanval het enige doelpunt viel dat volgens Oranje wegens buitenspel had moeten zijn afgekeurd. De maker van die treffer, Andres Iniesta, was eerder al aan 'rood' ontsnapt nadat hij Mark van Bommel natrapte. Ook dat ontging Webb.
De Engelsman floot niet alleen in het nadeel van Oranje. Hij had ook Nigel de Jong (die een tegenstander een karatetrap gaf), Van Bommel en Arjen Robben van het veld kunnen sturen.
(Bron)

Het doelpunt op zich was niet buitenspel, maar de situatie direct er voorafgaand wel.
Hij was niet partijdig, hij kon het domweg niet aan.