dinsdag, juli 13, 2010

Wetmatigheid achter kracht orkanen ontdekt

AMSTERDAM - De kracht van orkanen ontwikkelt zich volgens een simpele wiskundige regel, zo blijkt uit onderzoek van de Spaanse wetenschapper Alvaro Corral.
Op basis van deze regel kunnen voorspellingen worden gedaan hoe orkanen reageren op klimaatveranderingen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Nature Physics.
Corral en zijn collega's, werkzaam bij het Wiskundig Onderzoekscentrum in Barcelona, analyseerden verslagen van orkanen die zich tussen 1966 en 2007 op vier verschillende oceanen hadden voorgedaan.
Aan de hand van de windsnelheden en tijdsduur berekenden Corral en zijn collega's hoeveel energie er bij iedere orkaan vrijkwam.
Uit de resultaten bleek dat de verhouding tussen sterke orkanen die relatief weinig voorkomen en zwakkere orkanen die vaker voorkomen, altijd hetzelfde is ongeacht regio en oceaan.
Alleen de allersterkste en allerzwakste orkanen pasten niet binnen dit patroon, de 'power law' genaamd.
Verder bleek dat de verhouding tussen zwakke en sterke orkanen op jaarbasis weinig schommelde, ongeacht of het een warm of een koud jaar was geweest. Wel deden zich in warme jaren over het algemeen iets vaker sterke orkanen voor.
Al jaren wordt getwist over de vraag of klimaatveranderingen invloed hebben op de kracht van orkanen. Volgens Corral doen de resultaten van het onderzoek vermoeden dat het aantal sterke orkanen zal stijgen, naar mate de temperatuur op aarde stijgt.
Echter is dit volgens hem niet met absolute zekerheid vast te stellen.
(Bron)

Geen opmerkingen: