woensdag, augustus 25, 2004

Bonden roepen op tot massale werkonderbreking

ROTTERDAM - De vakbonden van de FNV, het CNV en de MHP roepen op tot een massale werkonderbreking op maandag 20 september op de Coolsingel in Rotterdam. Op deze dag voor prinsjesdag verwacht de vakbeweging minimaal 20.000 actievoerders 's middags onder werktijd op de been te krijgen voor een protest tegen het kabinetsbeleid.
Dat bleek dinsdag tijdens een gezamenlijk bijeenkomst van circa vierhonderd vakbondsleden uit Zuid-Holland, Zeeland, Midden- en West-Brabant, die actief zijn in onder meer de publieke sector, de bouw, onderwijs, metaal en de haven. De publieke sector zal volgens de Abvakabo FNV goed zijn voor ongeveer de helft van de demonstranten.
Volgens Abvakabo-bestuurder S. Martins staan traditioneel vooral brandweerlieden en ambulancepersoneel te springen om in actie te komen in Rotterdam. "Nu helemaal omdat hun werkgever, burgemeester Opstelten, al tijdens een eerdere actie heeft geroepen dat hun ouderenvertrekregeling eraan gaat. Dat heeft veel kwaad bloed gezet."
De woede over het kabinetsbeleid is zich volgens Martins echter sterk aan het verbreden. Zo verwacht hij ook veel actievoerende werknemers van het Rijk, gemeenten en de zorg. Ook worden volgens Martins al afspraken gemaakt met het openbaar vervoerbedrijf RET om het stilzetten van trams en bussen in goede banen te leiden. "De bedoeling is dat het openbaar vervoer in de stad kort na de ochtendspits eruit gaat en alles weer gaat rijden voordat de avondspits op gang komt."
Werknemers in de Rotterdamse haven worden door de bonden zelfs opgeroepen het werk 24 uur neer te leggen op zowel 20 september als 2 oktober. Op zaterdag 2 oktober moet een demonstratie in Amsterdam het voorlopige hoogtepunt worden van het vakbondsverzet tegen kabinetsingrepen in onder meer het prepensioen, WAO en WW.
Alleen door een 24-uursstaking af te kondigen kunnen volgens bestuurder R. Wennekes van FNV Bondgenoten zoveel mogelijk havenwerkers bij de demonstraties zijn. Daarbij wijst Wennekes erop dat in de haven veel in continudiensten wordt gewerkt. Hij rekent erop dat 20 september ruim de helft van het aantal Rotterdamse havenwerkers, ofwel circa 3000 werknemers, op de Coolsingel staan.
(Bron)

Geen opmerkingen: