donderdag, augustus 26, 2004

Koopkrachtverlies minima minder dan 0,5 procent

DEN HAAG - Het kabinet is het donderdag eens geworden over een pakket maatregelen waardoor het koopkrachtverlies voor ouderen met alleen AOW of een klein pensioen en minima met kinderen volgend jaar beperkt wordt tot minder dan een half procent.
[De gewone minima kunnen doodvallen?]
Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft dat gezegd na afloop van het kabinetsberaad. Volgens hem leveren de betreffende groepen volgend jaar niet meer dan enkele tientallen euro's in.
[Als dat een half procent is, reken maar uit hoe minimaal dat minimum is.]
Eerst dreigden zij 2 procent aan koopkracht in te leveren.
Het pakket kost ongeveer 400 miljoen euro. Dat geld vindt het kabinet onder meer door de regeling af te schaffen warmee werknemers fiscaal gunstig een pc kunnen aanschaffen. Ook het dubbel spaarloon voor werknemers met twee banen verdwijnt.
(Bron)

Vakbeweging kraakt compensatiemaatregelen voor minima

DEN HAAG - De vakbeweging heeft de kabinetsmaatregelen om het koopkrachtsverlies van ouderen met een klein pensioen en minima met kinderen te beperken weggehoond. CNV-voorzitter D. Terpstra spreekt van een schaamlap, waarmee het kabinet probeert goede sier te maken om zijn sociale gezicht te redden.
De vakcentrale FNV wijst erop dat het kabinet met zijn bezuinigingen zelf koopkrachtverlies veroorzaakt. "Het minste wat je dan kan doen is compenseren. Nu wordt er wat geregeld voor een paar groepen en zelfs daarvoor wordt het verlies niet geheel gerepareerd", zei een woordvoerder van de vakcentrale donderdag.
De FNV vindt het onverteerbaar dat minister De Kneus van Sociale Zaken niets heeft geregeld voor alleenstaanden, mensen zonder kinderen, gehandicapten en chronisch zieken die leven van een minimuminkomen. "De Kneus lijdt een nederlaag. Dit is het zoveelste jaar dat de minima moeten inleveren."
Volgens de FNV-zegsman staat de 400 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor de compensatie in geen verhouding tot de miljarden aan bezuinigingen. Het steekt de vakbeweging ook dat de compensatie wordt gefinancierd door het schrappen van de pc-privé-regeling en het dubbele spaarloon. "Daarmee is het Jan Modaal die de prijs betaalt, want juist de middeninkomens maken veel gebruik van deze regelingen."
Volgens de FNV en het CNV moet De Kneus zijn eerdere woorden waarmaken, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. "De minister kan zich pas op de borst slaan als bijvoorbeeld het toptarief van de belasting wordt verhoogd om de minima te compenseren", stelde de FNV-woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: