donderdag, augustus 26, 2004

BVD-archief Amsterdamse studenten online

AMSTERDAM - De ASVA Studentenunie in Amsterdam heeft het archief dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in de jaren zestig en zeventig bijhield over de studentenbond, op internet gezet.
Het archief bestaat uit 820 pagina's en bevat gedetailleerde verslagen van vergaderingen, discussies en acties. Namen van betrokkenen (zowel degenen die onderzocht werden als de infiltranten) zijn witgemaakt door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de opvolger van de BVD.
De ASVA heeft een paar jaar geleden zelf om het archief gevraagd bij de AIVD, liet voorzitter M. Vermeulen woensdag weten. In de jaren zestig en zeventig was de studentenunie in de hoofdstad op politiek gebied erg actief. Vooral de rol van de communisten binnen de studentenwereld was voor de toenmalige BVD reden de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Kort geleden heeft de AIVD het archief vrijgegeven.
De ASVA heeft uit een inventarisatie van de stukken opgemaakt dat de invloed van de BVD in de Amsterdamse studentenwereld ver reikte. "In het archief worden bekende mensen beschreven die geen idee hadden dat ze geschaduwd werden door infiltranten", aldus Vermeulen. Mensen van de BVD bleken aanwezig te zijn bij talloze vergaderingen en acties, zonder dat de ASVA daar weet van had.
(Bron)

Geen opmerkingen: