maandag, augustus 23, 2004

NPB eist opheldering over gebruik bean-bag

De Nederlandse Politiebond (NPB) wil opheldering van minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) over het gebruik van zogeheten bean-bag, oftewel de klapkogel. De bond wil dat Remkes ongeoorloofd gebruik van de bean-bag scherp veroordeeld.
Afgelopen zaterdag werd in Woerden een verwarde man uitgeschakeld door een lid van een arrestatieteam die hem met een bean-bag beschoot. De 37-jarige man bedreigde zijn partner met een groot mes en dreigde zichzelf om te brengen. Door de inslag van de bean-bag liep hij een klaplong op.
De klapkogel is een klein zakje van ongeveer vijf bij vijf centimeter dat is gevuld met stukjes metaal of lood. De bean-bag dring het lichaam niet binnen, maar geeft de verdachte een 'opdoffer' zodat de politie hem kan uitschakelen. Omdat de munitie geen deel uitmaakt van de officiƫle politie-uitrusting moet het OM per geval toestemming geven voor het gebruik ervan. Dat was in Woerden het geval.
De politie in Utrecht riep bij het incident zaterdag de hulp in van een arrestatieteam uit Rotterdam. Dat korps heeft in 2002 geƫxperimenteerd met de bean-bag, en gebruikt de kogel incidenteel bij het uitschakelen van verdachten. Volgens een politiewoordvoerder is de munitie een goed alternatief voor scherpe munitie wanneer het inzetten van pepperspray niet mogelijk is.
Voorzitter Hans van Duijn van de NPB stelt dat het gebruik van de bean-bag door het Rotterdamse arrestatieteam illegaal is omdat het gebruik van de projectielen niet is goedgekeurd door de 'politieministers' Remkes en Donner (Justitie).
Politieagenten die met de kogels uitgerust zijn, worden zo zonder voldoende juridische bescherming op pad gestuurd, aldus Van Duijn. Wanneer er iets mis gaat bij het onbevoegde gebruik van de bean-bag, dan is de agent in kwestie persoonlijk aansprakelijk, is zijn commentaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: