dinsdag, augustus 24, 2004

Drentse vindt 40.000 jaar oude speerpunt

ASSEN - Een 62-jarige Drentse amateurarcheologe heeft in een zandafgraving in de buurt van Hardenberg (Overijssel) een oude speerpunt gevonden, die mogelijk meer dan 40.000 jaar oud is. Dat heeft een woordvoerder van het Drents Museum dinsdag bevestigd. Het betreft een bladspits, een gereedschap dat de Neanderthalers gebruikten. Een deskundige van het museum spreekt van "een vondst van onschatbare waarde." Het artefact is naar het archeologisch museum van Hannover gestuurd voor nader onderzoek.
Dr. D. Stapert van het archeologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) bevestigt het unieke karakter van de vondst. "Er is hooguit een handvol bladspitsen uit die periode in Nederland gevonden", legt hij uit. "De laatste grote ijstijd stond voor de deur, de Neanderthalers stonden op uitsterven. In die periode hebben ze nog korte tijd in ons land rondgetrokken om te jagen."
Eerdere vondsten waren in Drenthe, Midden-Nederland, Hilversum en Eindhoven. Er zijn meer vondsten bekend van artefacten uit een vroegere periode. "Zeker in het zuiden van Nederland zijn veel gebruiksvoorwerpen gevonden van 125.000 jaar geleden. Toen moeten er ook meer nederzettingen zijn geweest."
Ongeveer 30.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit. "De meest geaccepteerde verklaring is dat ze zich niet konden meten met de moderne mens die vanuit het zuiden Europa binnentrok", stelt Stapert. "Wij waren communicatief veel beter ontwikkeld."
Wat er uiteindelijk met de bladspits gaat gebeuren, is nog niet bekend. De vindster beraadt zich hier nog op.
(Bron)

Geen opmerkingen: