maandag, augustus 23, 2004

Demonstraties in veel Duitse steden tegen bezuinigingen

BERLIJN - In circa 140 Duitse steden staan voor maandag demonstraties gepland tegen het omstreden sociaal-economische hervormingsprogramma van de regering-Schröder. De organisatoren verwachten dat nog meer mensen de straat op zullen gaan dan de afgelopen twee maandagen.
Volgens schattingen waren vorige week bijna 100.000 mensen op de been, de week ervoor ruim 85.000. Beide keren was dat vooral in het oosten van Duitsland, waar de maatregelen van de regeringscoalitie van de SPD en de Groenen het hardst worden gevoeld. Maar er wordt nu ook een grote opkomst in steden als Stuttgart en Keulen in het westen van Duitsland verwacht.
Het belangrijkste strijdpunt is de voorgenomen korting van de uitkeringen voor langdurig werklozen. De maatregel treft vooral het voormalige Oost-Duitsland, waar de werkloosheid met bijna 20 procent het dubbele is van de rest van het land. Ook het snoeien in de uitgaven voor de volksgezondheid en verandering van de arbeidswetgeving zijn omstreden. De maatregelen zijn volgens rood-groene coalitie nodig om de Duitse concurrentiepositie te versterken.
De organisatoren van de wekelijkse marsen proberen een parallel te trekken met de 'maandagdemonstraties' die mede leidden tot de val van de Berlijnse Muur in 1989. Anderen bekritiseren dat dit verband wordt gelegd omdat volgens hen toen voor vrijheid en nu voor geld wordt gedemonstreerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: