dinsdag, augustus 24, 2004

Gekaapte webcam bespioneert computergebruiker

GORINCHEM - Computerkrakers gluren sinds enkele dagen in de huiskamers van nietsvermoedende computergebruikers. Systemen die besmet raken met het nieuwe virus Rbot-GR staan open voor misbruik, aldus een waarschuwing van computerbeveiliger Sophos dinsdag. Uniek is dat de mailworm speciaal is ontworpen om de controle over de webcam te krijgen.
Sophos heeft het virus op ongeveer honderd computers aangetroffen. Kwaadwillenden kunnen een geïnfecteerd systeem, en in het bijzonder de webcam, inschakelen en besturen. Op de werkplek opent de worm alle mogelijkheden voor bedrijfsspionage. Thuis is het vergelijkbaar met de buurman die door de gordijnen of het sleutelgat de huiskamer binnen gluurt.
De Nederlandse distributeur van de producten van Sophos zegt dat Rbot-GR in de afgelopen dagen is ontdekt en geanalyseerd. Bescherming is inmiddels ontwikkeld en beschikbaar.
Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf constateert een nieuwe trend. "Virusschrijvers verspreiden niet langer alleen lastige, vervelende codes. Rbot-GR is het bewijs dat ze steeds vaker uit zijn op privacygevoelige informatie."
De techniek is niet nieuw en zelfs erg simpel, aldus de expert van Crypsys. Ondanks de beschikbare bescherming bestaat het risico dat virusschrijvers varianten op Rbot-GR ontwikkelen. Sophos adviseert daarom de spanning van de webcam af te halen, als die niet in gebruik is.
(Bron)

Geen opmerkingen: