vrijdag, augustus 27, 2004

Vrouwen hebben geen interesse voor krijgsmacht

DEN HAAG - De belangstelling van vrouwen voor een functie binnen de krijgsmacht valt tegen. Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) werkt daarom aan een actieplan om militaire- en burgerbanen bij Defensie aantrekkelijker te maken voor vrouwen.
De instroom van vrouwen moet omhoog naar 30 procent, staat in zijn plan dat met prinsjesdag openbaar wordt gemaakt. Een jaar geleden benadrukte de bewindsman voor een gehoor van vrouwelijke officieren van de Koninklijke Militaire Academie dat hij nog steeds vasthield aan 12 procent vrouwelijke militairen en 30 procent vrouwelijk burgerpersoneel in 2010. In 2002 lagen die percentages op respectievelijk 8,5 en 22,2. Een jaar later blijkt het aandeel vrouwelijk burgerpersoneel te zijn teruggelopen naar 21,6 procent. Het aantal vrouwelijke militairen steeg miniem naar 8,7 procent.
De instroom van vrouwen lag vorig jaar op 31 procent voor burgerbanen en slechts 11 procent voor militaire posten. Hoe de bewindsman de instroom voor vrouwelijk militair personeel naar 30 procent wil tillen, wilde zijn woordvoerster vrijdag nog niet kwijt. Wel zal de zogeheten 'genderambassadeur', een functionaris die de positie van vrouwen op de agenda zet, bij ieder krijgsmachtonderdeel een belangrijker rol moeten gaan spelen.
Tevens wil Van der Knaap de vorming van een 'old girls network' stimuleren. Een dergelijk netwerk moet als tegenhanger gaan fungeren van het old boys network, dat vaak als schuldige wordt aangewezen voor de geringe doorstroming van vrouwelijke officieren. Er is bijvoorbeeld nog steeds geen direct zicht op een eerste vrouwelijke generaal, een vurige wens van de staatssecretaris.
(Bron)

Geen opmerkingen: