dinsdag, augustus 24, 2004

Organisatie waarschuwt voor 'pro-anorexia website's'

AMSTERDAM - Een Engelse organisatie die mensen helpt bij het overwinnen van een eetstoornis waarschuwt voor zogenoemde pro-anorexia website's. Volgens de organisatie moeten deze website's offline worden gehaald, omdat zij een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Op de website's, meestal geschreven door meiden die lijden aan anorexia, staan tips over hoe je het snelst gewicht verliest en wordt je aangemoedigd om vooral door te gaan met afvallen. Tevens staan op de website's vaak foto's van zeer slanke dames, gecombineerd met foto's van vrouwen met een behoorlijk overgewicht.
"Meiden met anorexia die deze pagina's bezoeken, worden zo ontmoedigd om professionele hulp te zoeken. Dat is een zeer kwalijke zaak," aldus Deanne Jade van de National Centre for Eating Disorders tegen de BBC. "Ik zou graag de maker van zo'n website voor de rechter willen slepen."
In Amerika is dit verschijnsel al langer bekend. De pro-ana's (zo worden ze genoemd) dragen veelal een rode armband. Zo kunnen ze aan iedereen laten zien dat ze trots zijn op hun zeer slanke figuur. "Veel providers halen zo'n website uit de lucht, als ze er lucht van krijgen. Maar het maakt niets uit, dan gaan ze gewoon naar een andere hostingprovider."
Voorbeeld uit een pro-anorexia website:
(NB: de echte BMI-index kunt u op hier vinden, klik op 'Heb ik een gezond gewicht?')


(Bron)

Geen opmerkingen: