dinsdag, augustus 24, 2004

Sprekend toilet tikt viespeuk op vingers

AMSTERDAM - Bezoekers van cultureel centrum De Balie in Amsterdam moeten vanaf donderdag op hun tellen passen als ze naar het toilet gaan. Een sprekende computer tikt viespeuken op hun vingers als ze niet doorspoelen, stiekem op het toilet roken, de bril niet omhoog doen of overmatig veel toiletpapier gebruiken. De computer 'Private Room 02' registreert via sensoren alle handelingen van de wc-bezoeker.
Hoognodigen zien op het eerste gezicht niets van de sanitaire Big Brother. Het is een normaal openbaar toilet waar iedereen gebruik van kan maken als van ieder ander toilet. De ruimte is betegeld en heeft verder geen noemenswaardige kenmerken.
Mocht iemand er een bende van maken, dan wordt de bezoeker "in vriendelijke bewoordingen" aangesproken zijn gedrag aan te passen, aldus bedenker Leonard van Munster dinsdag. Mocht iemand nog steeds niet willen meewerken, dan zal de computerstem hem vriendelijk sommeren het netjes te houden. "Uiteindelijk kan de stem zelfs dreigen iemand van het personeel naar beneden te sturen."
De kunstenaar kwam op het idee door het groeiende cameratoezicht in de straten en portieken in Nederland. Hij wilde dit doortrekken naar het meest intieme kamertje dat er bestaat. Betreden is wel op eigen risico, zal De Balie bij de toiletten vermelden. Van Munster: "De computer is soms in een geinbui en kan de hele tijd niks zeggen en dan plotseling kuchen."
De computer zal op een gegeven moment ook inhaken op actualiteiten. Van Munster: "Als je meer dan 50 minuten op het toilet zit, zegt de stem bijvoorbeeld dat er vijftig mensen zijn omgekomen bij gevechten ergens in de wereld." De kunstenaar wil verder samenwerken met muzikanten om zoiets als een 'beat' te ontwikkelen op het ritme van de gemiddelde toiletgebruiker.
De Private Room 02 moet gebruikers in De Balie in ieder geval een jaar lang op hun gemak stellen en de heren- en vrouwentoilet glimmend schoon houden. De computer bewaart alle geregistreerde gegevens, maar toileterenden hoeven niet bang te zijn dat die worden gekoppeld aan persoonsgegevens. Toiletgebruik is immers iets intiems en privacy is een groot goed, aldus de kunstenaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: