woensdag, augustus 25, 2004

Laager: huisarts wel binnen no-claim

De huisarts is noodzakelijk voor een goede en effectieve no-claimregeling. Door de huisarts binnen de regeling te laten vallen worden burgers zich meer bewust van de kosten van het zorgsysteem. Dat staat in een brief die minister Hans Laager van Volksgezondheid woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Laager wil per 1 januari een teruggavenregeling instellen voor mensen die weinig gebruik maken van de zorg. Wie voor minder dan 250 euro aan zorg gebruikt krijgt dat bedrag terug aan het eind van het jaar. Op die manier wil het ministerie voorkomen dat mensen te snel naar de huisarts stappen.
De minister reageert met de brief op een rapport van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ), waarin wordt gesteld dat de maatregel maar heel beperkt zal leiden tot vermindering van het doktersbezoek. Wel stijgen de kosten omdat mensen te laat naar de dokter gaan. Bovendien vindt de RVZ dat het niet aan patiƫnten zelf kan worden overgelaten om in te schatten of zij zorg nodig hebben.
De huisarts is echter onontbeerlijk bij het welslagen van een nieuw zorgstelsel, denkt Laager. Volgens de bewindsman kan door de no-claimregeling het aantal huisartsenbezoeken met zeker drie miljoen per jaar worden teruggebracht. Daardoor vermindert de druk op de zorg fors. Het niet meenemen van de huisarts leidt zodoende tot een financieel zwaardere belasting van de veelgebruikers van zorg, schrijft Laager.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft becijferd dat de no-claimregeling op korte termijn een besparing van tweehonderd miljoen euro oplevert op de zorguitgaven. Volgens Laager kan daardoor hetzelfde bedrag minder worden bezuinigd op de zorg. Bovendien zal het effect van de regeling op termijn nog toenemen, schat het CPB.
(Bron)

Geen opmerkingen: