woensdag, augustus 25, 2004

Vliegtuigen storten neer in Rusland

MOSKOU - De Russische president Poetin heeft de inlichtingendienst FSB opdracht gegeven de toedracht van twee vliegtuigcrashes te onderzoeken. Daarbij zijn dinsdagavond vermoedelijk 94 mensen om het leven gekomen. De FSB wordt ingeschakeld als er verdachte omstandigheden zijn. Mogelijk is er sprake van een terroristische aanslag.
Over twee weken zijn er presidentsverkiezingen in Tsjetsjeniƫ en rebellen in de opstandige deelrepubliek hebben aanslagen aangekondigd. De Russische autoriteiten hebben opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in het land op te voeren, zo meldden lokale Russische media.
Het Russische persbureau Interfax meldde woensdag op basis van een bron binnen de FSB dat het vliegtuig dat in de zuidelijke regio Rostov is neergestort, een alarmsignaal heeft verstuurd dat het toestel was gekaapt.
De twee passagiersvliegtuigen stortten vrijwel gelijktijdig neer. Beide toestellen waren van vliegveld Domodedovo in Moskou opgestegen, aldus de Russische autoriteiten.
De Toepoloev-154 die bij Rostov van de radar verdween en neerstortte, had 44 passagiers en acht bemanningsleden aan boord. Na vijf uur zoeken meldden de Russische autoriteiten dat reddingswerkers het wrak hadden gelokaliseerd. Het toestel was op weg naar Sotsji aan de Zwarte Zee.
Een paar minuten voor de crash bij Rostov was een Toepolev-134 met 34 passagiers en acht bemanningsleden aan boord in de regio Toela, circa 180 kilometer ten zuiden van Moskou, neergestort. Het vliegtuig was op weg naar Volgograd. Reddingswerkers meldden vanaf de rampplek bij het plaatsje Buchalki dat er geen overlevenden zijn.
Ooggetuigen zeiden dat ze een harde explosie hadden gehoord voordat het toestel neerstortte. Volgens een luchtverkeersleider op Domodedovo heeft de bemanning van het toestel niet aangegeven dat er technische problemen waren.
Beide typen Toepolev worden ingezet op middellange afstandsvluchten en gelden als de 'werkpaarden' van de Russische luchtvaartvloot. Sinds 2001 waren al drie Toepolev-154-toestellen verongelukt. Daarbij kwamen alle in totaal 279 inzittenden om het leven.
(Bron)

Geen opmerkingen: