woensdag, augustus 03, 2005

Astronaut begint unieke reparatie shuttle

HOUSTON - De astronaut Steve Robinson is woensdagmiddag begonnen aan historische herstelwerkzaamheden aan de buik van de spaceshuttle Discovery. Op twee plaatsen tussen hittewerende tegels moet hij beschadigd voegsel verwijderen. Nooit eerder is een hitteschild van een spaceshuttle in de ruimte gerepareerd.
Op rechtstreeks uitgezonden beelden van NASA-televisie was te zien hoe Robinson even voor 14.30 aan de achtttien meter lange transportarm van het ISS naar de neus van de spaceshuttle werd gebracht.
"Dit is werkelijk spectaculair", zei de 49-jarige Amerikaan terwijl hij voor de hittewerende tegels hing. "Ik heb er geen andere woorden voor."
Robinson werd vooraf bijgestaan door zijn Japanse collega Soichi Noguchi. Die maakte hem onder meer vast aan de robotarm, en zorgde er verder voor dat Robinson geen spullen om zich heen heeft zweven die de romp van de shuttle zouden kunnen raken. De reparatiewerkzaamheden kunnen een uur kunnen duren.
Uit angst dat de hittewerende tegels worden beschadigd, mag Robinson bij de verwijdering van de voegsels maar lichte druk uitoefenen. De bemanning heeft in het ruimteschip eigenhandig een ijzerzaagje aangepast om het voegsel eventueel weg te zagen.
Robinson sprak dinsdag van "een delicate maar simpele opdracht". Hij en Noguchi hebben op aarde drie dagen lang in een zwembad dergelijke operaties geoefend.
De uitstekende voegsels kunnen bij terugkeer op aarde op 8 augustus mogelijk voor problemen zorgen. Bij eerdere vluchten schonk NASA nooit veel aandacht aan uitstekend voegsel, maar nu neemt de organisate geen enkel risico. In 2003 ontplofte het ruimteveer Columbia bij terugkeer op aarde door schade aan het hitteschild.
(Bron, met video)

Hoe zet je zoiets op je CV? 'Klusser in space"? ;-)

Geen opmerkingen: