vrijdag, augustus 05, 2005

Rechter stelt sla-plukkers in het gelijk

ROERMOND - De Limburgse slateler Van Dijck heeft ten onrechte een tiental Poolse werknemers op staande voet ontslagen. Dat staat in het vonnis van de rechtbank in Roermond. Vakbond FNV Bondgenoten had namens de Polen een kort geding aangespannen tegen de werkgever.
Het tuindersbedrijf in Meterik had de mannen ontslagen wegens hun vermeende rol in een gewelddadig incident met andere Polen op 10 juli. Dat gebeurde in het holst van de nacht op een camping, waar ongeveer 180 seizoenswerknemers verblijven.
Eind juni was op het bedrijf een wilde staking uitgebroken. De Polen hervatten het werk, nadat vakbond FNV Bondgenoten had bemiddeld. Naast het kort geding waarin vrijdag uitspraak werd gedaan, loopt er nog een tweede juridische procedure. Deze zaak dient op 7 september en gaat over een CAO-conflict.
De diverse partijen in het conflict hebben vele verklaringen afgelegd over het incident van 10 juli. Volgens Van Dijck veroorzaakte de staking grote verdeeldheid onder de Polen en leidde die weer tot scheldpartijen, intimidaties en uiteindelijk zelfs een handgemeen met de politie. Daarbij zou het later ontslagen tiental een hoofdrol hebben gespeeld. De beschuldigde Polen ontkennen zich aan deze zaken schuldig te hebben gemaakt.
De rechter stelt vast dat het onmogelijk is een goed beeld te krijgen van wat er is voorgevallen. Een bodemprocedure kan volgens de magistraat mogelijk duidelijkheid verschaffen.
Ontslag op staande voet was in ieder geval een verkeerde beslissing van het bedrijf, aangezien de onderbouwing volgens de rechter niet deugt. Het bedrijf heeft zich slechts gebaseerd op de aangifte die vier andere Polen hadden gedaan bij de politie en het heeft niet de moeite genomen om hoor en wederhoor toe te passen bij de ontslagen werknemers. Verder heeft de onderneming verzuimd om direct de dringende reden voor het ontslag op correcte wijze mee te delen. Waarschuwingen zijn ook nooit uitgedeeld.
A. Engels, de advocaat van de slateler, spreekt van "een schandalige uitspraak" en kondigde vrijdagmorgen direct hoger beroep aan. Ze zegt "zeer verbaasd" te zijn over de motivering van de rechter. "Ik begrijp het dat werknemers als de zwakkere partij in een arbeidsconflict het voordeel van de twijfel krijgen. Maar in dit geval is er aantoonbaar gelogen en zijn tegenstrijdige verklaringen afgelegd", aldus Engels.
Bestuurder W. Baltussen van FNV Bondgenoten is juist tevreden met het vonnis. Sinds de problemen begonnen, verschaft hij de ontslagen Polen onderdak in zijn woning in Eindhoven. "We gaan nu samen verder met het voorbereiden van de andere zaak", zegt Baltussen.
(Bron)

Geen opmerkingen: