donderdag, augustus 04, 2005

Britse politie kwaad over Amerikaanse onthulling

NEW YORK/LONDEN - De Londense transportpolitie is boos op New Yorkse politiefunctionarissen omdat die details hebben onthuld over de bommen die op 7 juli in Londen zijn ontploft. Het onderzoek zou daardoor gehinderd worden.
De Newyorkse commissaris Ray Kelly onthulde dat de grondstoffen van die bommen onschadelijke en gemakkelijk verkrijgbare producten waren, zoals waterstofperoxide, voedselconserveringsmiddelen en tabletjes die militairen gebruiken om voedsel te verwarmen.
Zijn collega Michael Sheehan vertelde op dezelfde bijeenkomst dat de bommenmakers hun explosieven hadden bewaard in een koelkast van een type dat normaal in bedrijven of winkels wordt gebruikt om te voorkomen dat ze uiteen zouden vallen of voortijdig zouden ontploffen.
Hij vond dat een interessant detail, omdat de aanwezigheid van een dergelijke koelkast in een appartement een 'indicator kan zijn voor problemen'.
Amerikaanse politiefunctionarissen zijn na de aanslagen in Londen geweest om zich op de hoogte te stellen van het onderzoek. Daar hadden zij vernomen dat de zelfmoorddaders een explosief op basis van waterstofperoxide hadden gebruikt, dat bekend staat als HMDT.
"Het recept om een bom te maken is op internet helaas net zo gemakkelijk te vinden als het recept voor gehaktbrood", zei commissaris Kelly.
Plaatsvervangend hoofd van de Britse transportpolitie Andy Trotter zei donderdag met enige gevoel voor understatement tegen CNN dat "dat op het moment nogal weinig behulpzaam is". "Het is niet iets dat we nu in de openbaarheid zouden brengen." Hij vindt dat de mededeling van Kelly en Sheehan het onderzoek schade toebrengen.
Het is niet voor het eerst dat er in de VS details over de aanslagen worden onthuld die de Britse politie liever nog niet wil prijsgeven. Zo liet het televisienetwerk ABC vorige week beelden zien van niet-ontplofte bommen die de Britse politie in beslag had genomen en van de verwoeste metrotreinen.
(Bron)

Geen opmerkingen: