maandag, augustus 01, 2005

Sudanese vice-president Garang verongelukt

KHARTUM - De Sudanese ex-rebellenleider en eerste vice-president John Garang is zaterdagavond omgekomen door een helikopterongeluk. Dat berichtte BBC World in de nacht van zondag op maandag. De Britse omroep baseert zich op bronnen bij de Verenigde Naties in Sudan. Vertegenwoordigers van Garangs SPLA bevestigden zijn dood maandagochtend.
Een helikopter die Garang zaterdag van Uganda naar Zuid-Sudan bracht, werd zondag als vermist opgegeven, hoewel de Sudanese staatstelevisie aanvankelijk had gemeld dat Garang terecht was. Dat bericht werd later ingetrokken en ook de Ugandese autoriteiten meldden maandagochtend dat de heli werd vermist.
Garang was zaterdagavond na een bijeenkomst met de Ugandese president Yoweri Museveni vanuit Uganda op weg gegaan naar Zuid-Sudan. Volgens de BBC was het weer op dat moment in het noorden van Uganda slecht.
Met de ondertekening van een vredesakkoord kwam in januari officieel een einde aan 21 jaar burgeroorlog tussen het zuiden en Khartum. Tot die ondertekening was Garang de belangrijkste leider van de opstandelingen uit het zuiden van Sudan. Hij werd 9 juli ingezworen als vice-president van het immense Afrikaanse land.
Garang startte in 1983 met zijn Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) de tweede periode van gewapende rebellie tegen de centrale regeringen. Die worden gedomineerd door radicale islamitische politici en generaals die zich tegen zelfbestuur in het zuiden hebben verzet.
Ook het huidige bewind in Khartum kwam met een staatsgreep in 1989 aan de macht die de uitvoering van een vredesakkoord destijds voorkwam.
De groeiende oliewinning in vooral Zuid-Sudan heeft ertoe bijgedragen dat de internationale druk op Khartum en op de SPLA om een regeling te treffen, werd verhoogd. De crisis in het noordwestelijke Darfur staat los van het akkoord tussen Khartum en de SPLA.
(Bron)

Geen opmerkingen: