dinsdag, augustus 02, 2005

Winkelcriminaliteit daalt

LEIDSCHENDAM - Het aantal winkeldiefstallen en -overvallen is het afgelopen jaar gedaald. Het PlatformDetailhandel heeft becijferd dat de winkelcriminaliteit met 8 procent is geslonken. Ze heeft volgens de brancheorganisatie bijna 1 miljard euro gekost. De omzet in de detailhandel bedroeg vorig jaar 75 miljard euro.
Uit zijn maandag verschenen jaarverslag blijkt het aantal overvallen ten opzichte van 2003 te zijn verminderd van 944 naar 866. Die daling is volgens het Platform vooral te danken aan betere preventieve maatregelen en meer samenwerking tussen overheid (politie) en bedrijfsleven.
"De overvallen worden echter steeds gewelddadiger." Het Platform wijst op de groei van de internationaal georganiseerde winkelcriminaliteit. Die kan volgens de organisatie bestreden worden met het aanpassen van privacywetgeving "om relevante informatie uit te wisselen tusen overheid en winkeliers".
Het afgelopen jaar is voor 290 miljoen euro gestolen uit winkels. Een aanzienlijk deel van deze diefstallen komt op het conto van veelplegers. Om hen dwars te zitten, gaan winkeliers op ruime schaal het vorig jaar ingevoerde collectieve winkelverbod toepassen. Hiermee zijn winkelcentra en winkelketens voor langere tijd verboden gebied voor veelplegers. Het Platform verwacht dat er eind dit jaar 5000 met een dergelijk verbod rondlopen.
(Bron)

Geen opmerkingen: