dinsdag, augustus 02, 2005

Hulpinstantie wilde onderzoek naar gezin Tolbert

TOLBERT - Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) wilde een onderzoek instellen naar het gezin in Tolbert, waar maandag een 2-jarige jongen en een 4-jarig meisje met geweld om het leven werden gebracht. Dat liet een woordvoerster van het AMK maandag voor Radio Noord weten. Het AMK oordeelde eerder dat er geen acuut gevaar was voor de kinderen.
Het AMK besloot tot een onderzoek na meldingen door de biologische vader van de twee kinderen in juli. Hij stelde de hulpverlenende instanties meermalen op de hoogte van de problemen in het gezin van zijn ex-vriendin. Volgens de woordvoerster oordeelde het AMK indertijd dat de melding niet van dien aard was, dat er sprake was van acuut gevaar voor de kinderen.
De biologische vader, P. Rongen, zei voor Radio Noord dat de hulpverlenende instanties hebben gefaald. "Er werd gezegd: wacht maar tot je kinderen achttien zijn, dan komen ze vanzelf", aldus Rongen. "Maar nu komen ze dus nooit meer." Rongen was uit de ouderlijke macht ontheven en mocht de kinderen van de rechter niet meer zien. De politie wil nog niet reageren op zijn verhaal.
De gemeente Leek liet dinsdag weten dat de gemeente en de politie dinsdagavond een bijeenkomst houden voor buurtbewoners van het gezin in Tolbert waarvan maandag twee kinderen met geweld om het leven werden gebracht.
De politie en de gemeente zullen in Sportcentrum Leek in Leek de bewoners inlichten. Daar wordt ook nazorg verleend. Slachtofferhulp is aanwezig. De bijeenkomst begint om 19.00 uur.
De opzet zal ongeveer hetzelfde zijn als die van maandagavond, liet een woordvoerster van de gemeente weten. De gemeente verwacht een hoge opkomst. Alle direct omwonenden zijn uitgenodigd. De gemeente heeft hiertoe zo'n driehonderd brieven de deur uit gedaan.
Ook de GGD verricht onderzoek en zal indien mogelijk haar bevindingen rapporteren. "We willen iedereen zo goed mogelijk opvangen", aldus de politie.
(Bron)

Beetje te laat :-(

Geen opmerkingen: