zaterdag, augustus 06, 2005

Doden door vliegtuigcrash bij Sicilië

ROME/PALERMO - Een chartervliegtuig van de Tunesische maatschappij Tuninter, een dochteronderneming van Tunisair, is zaterdagmiddag kort voor vier uur in zee terechtgekomen bij Sicilië. Zeker negentien van de 39 inzittenden zijn om het leven gekomen. Onder de doden zijn twee kinderen, aldus de Italiaanse publieke omroep RAI.
Al vrij snel nadat het toestel in het water was terechtgekomen, zag de bemanning van een vliegtuig van de havendienst van Palermo dat een aantal inzittenden erin geslaagd was uit de cabine van het vliegtuig te komen en op de vleugels te klimmen.
Volgens de havendienst van Palermo hebben twintig personen het ongeluk overleefd. Van de 24 mensen die werden gered door schepen van de kustwacht, zijn er vier aan hun ernstige verwondingen bezweken. Dat zei de onderzoeksrechter die is belast met het onderzoek naar het ongeluk.
Veel gewonden hebben ernstige brandwonden opgelopen. Het toestel is na de crash in drieën gebroken en deels in brand gevlogen.
Het vliegtuig is een ATR-72, een tweemotorig propellertoestel van de fabrikanten Aerospatiale en Alenia, dat tot vijftig passagiers kan vervoeren. Er waren 39 personen aan boord van het toestel, dat op weg was van het Zuid-Italiaanse Bari naar Djerba in Tunesië. Volgens officiële bron in Tunis kwamen alle 35 passagiers uit Italië. In het toestel zaten vier bemanningsleden.
Het ongeluk gebeurde 13 kilometer uit de kust bij Palermo, een half uur nadat de piloot had gevraagd een noodlanding te mogen maken op de luchthaven van Palermo. Zijn poging om het toestel aan de grond te zetten, mislukte. De piloot zei tijdens een eerste ondervraging na de ramp dat de motoren van het toestel vermogen hadden verloren. De ATR-72 was in maart nog aan een technische inspectie overworpen in Italië. Toen was nog alles in orde.
Hij slaagde er uiteindelijk in met zijn toestel een noodlanding op zee te maken ten noorden van het het natuurgebied Capo Gallo in het noorden van Sicilië.
Het is '99 procent zeker' dat zaterdag bij het ongeluk geen Nederlanders betrokken zijn geweest. Dat zegt Hans Weusten van Mondial Assistance. De verzekeringsorganisatie heeft contact gehad met haar zusterorganisatie in Italië. Die kon 'met nagenoeg honderd procent zekerheid' melden dat er alleen Italianen aan boord van het vliegtuig waren.
(Bron)

Geen opmerkingen: