zaterdag, augustus 06, 2005

Hulp aangekomen bij Russische duikboot

MOSKOU - Op het Russische schiereiland Kamtsjatka zijn zaterdag Britse en Amerikaanse transportvliegtuigen aangekomen met onbemande reddingsduikboten. Het zal nog zes uur duren voor het materieel per schip bij de plek aankomt waar de Russische duikboot in zware problemen is geraakt. Dat hebben Russische media gemeld.
Het gaat om twee Scorpio's, die op grote diepten kunnen opereren en kabels kunnen doorknippen. Het materieel is meteen per schip naar de plek des onheils vertrokken.
Er is nog steeds onduidelijkheid over de hoeveelheid zuurstof aan boord. De Russische vice-admiraal Pepeljaev zei zaterdag dat er 'genoeg is voor iets meer dan 24 uur'. Dat betekent dat er niet veel tijd is om de zeven opvarenden te redden.
Aanvankelijk werd ook gemeld dat de propeller van de duikboot verstrikt was geraakt in een verdwaald stalen visnet, maar inmiddels hebben Russische marinewoordvoerders gezegd dat het om een antenne van een kustsurveillancesysteem gaat.
De echtgenote van de kapitein van de onderzeeboot, Wjatsjeslav Milasjevski, zei zaterdag tegen het Russische persbureau Ria Novosti dat haar man 'zeer ervaren' is. De 25-jarige kapitein heeft al zeven duiken van de miniboot AS-28 geleid, aldus Jelena Milasjevski.
"Hij is gek van de marine", zei de vrouw. Het stel heeft een tweeling van twee jaar oud. "De meisjes missen hun vader en sinds donderdag hebben ze het moeilijk."
De Russische marine zelf is spaarzaam met informatie over de zeven opvarenden. Volgens eerdere mededelingen gaat het om de basisbemanning van vier man, twee hogere officieren en een 'vertegenwoordiger van het bedrijfsleven'.
(Bron)

Vraag: zeven mensen in gevaar, en de wereld snelt toe om te helpen.
Zegt "Sudan" u nog iets?

Geen opmerkingen: