dinsdag, augustus 02, 2005

Werkzoekenden rekenen op baan in circa een halfjaar

ROTTERDAM - Werkzoekenden denken gemiddeld meer dan een half jaar (6,5 maanden) nodig te hebben om een baan te vinden. Door de algehele onzekerheid op de arbeidsmarkt zijn er nauwelijks verschillen tussen werkenden die vrezen voor ontslag en noodgedwongen moeten solliciteren, en werknemers die vrijwillig om zich heen kijken.
Dat stelde een woordvoerster van de Intelligence Group dinsdag in een toelichting op een rapport dat het instituut samen met SEO Economisch Onderzoek heeft gepubliceerd. De organisaties hebben de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een index voor arbeidsmarktvertrouwen en de baanzoekduur. Daarvoor hebben ze 23.452 personen tussen de 15 en 64 jaar ondervraagd.
Ongeveer een op de zes werkzoekenden verwacht het komend jaar zijn baan te verliezen. Zij denken gemiddeld zeven maanden nodig te hebben om iets anders te vinden. Bijna 60 procent van de mensen die een baan zoekt, doet dat overigens vrijwillig. Zij verwachten binnen een halfjaar iets geschikts te vinden.
Schoolverlaters zijn het meest optimistisch onder de werkzoekenden. Zij denken ongeveer vier maanden te moeten zoeken. Andere niet-werkenden, zoals werklozen, arbeidsongeschikten en huisvrouwen, denken daarentegen gemiddeld acht maanden nodig te hebben. Onder hen zijn de WAO'ers het meest negatief met een verwachte zoektocht van 9,5 maanden.
Volgens de zegsvrouw is het weinige vertrouwen in de arbeidsmarkt in de afgelopen anderhalf jaar nog iets gedaald. Zo dachten begin 2004 werkzoekenden gemiddeld 6,2 maanden nodig te hebben voor het vinden van een baan, aan het eind van het onderzoek is dat opgelopen tot 6,5 maanden.
(Bron)

Geen opmerkingen: