dinsdag, augustus 02, 2005

Walvis aangespoeld op strand Texel

DE KOOG - Op het strand van Texel is maandag aan het einde van de middag een zwaar verrot kadaver van een walvis aangespoeld. Dat is dinsdag bekendgemaakt door Ecomare, het centrum voor de wadden en de Noordzee op Texel.
Het kadaver is ruim zes meter groot en de kop ontbreekt. Volgens conservator A. Oosterbaan van Ecomare heeft het dier geruime tijd dood in zee rondgedreven, voor het op Texel aanspoelde.
Om welke soort walvis het precies gaat, is nog niet bekend. Er zijn botten uit het skelet gehaald om dat vast te stellen, zo liet Oosterbaan weten. De kop is tijdens het drijven in zee afgescheurd, vermoedt de conservator. "De walvis dreef op zijn rug met de kop naar beneden, die scheurt dan na een tijdje af."
Ecomare denkt dat de walvis, die even ten zuiden van de Sluftermond aanspoelde, inclusief kop ongeveer negen meter groot moet zijn geweest. Het dier verkeert in verregaande staat van ontbinding en is inmiddels van het strand verwijderd. In overleg met het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden is besloten het kadaver te vernietigen.
(Bron)

Volgens de radio is het een vinvis, en is het (nog) niet bekend of het een dwerg-, Noordse of gewone betreft.

Geen opmerkingen: