AzG-directeur: woede over situatie in Darfur
AMSTERDAM - "De situatie in Darfur is nog steeds zeer, zeer zorgwekkend. Vluchtelingen blijven alleen maar in leven dankzij humanitaire hulp. Het geweld gaat door. Er zijn aan de lopende band aanvallen en schietpartijen." Geoff Prescott, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen, kwam maandag terug uit Darfur. Hij is "heel, heel boos".
In de Sudanese regio Darfur zaaien Arabisch milities al lange tijd dood en verderf onder de zwarte bevolking. De slachtpartijen en honger en ziektes hebben al ongeveer 200.000 levens geƫist. Twee miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven.
Het geweld leidde tot herhaaldelijke internationale veroordelingen en de waarschuwingen over een crisis die steeds rampzaliger vormen aanneemt, stapelen zich op. Maar concrete oplossingen zijn niet in zicht en de gemiddelde vluchteling merkt er bar weinig van. De Sudanese regering lijkt niet van zins iets aan de situatie te doen. Vrijdag kwamen de Verenigde Naties met een vernietigend rapport over de mensenrechtensituatie.
AzG-Nederland heeft er 52 hulpverleners zitten, die vooral medische zorg geven. Dit voorjaar publiceerde de organisatie een zorgwekkend rapport over stelselmatige verkrachtingen in Darfur, ook door de politie. Na die publicatie hielden de Sudanese autoriteiten twee AzG-medewerkers korte tijd vast omdat de hulporganisatie zich niet met politiek had te bemoeien. Woensdag komt Artsen zonder Grenzen met een nieuwe noodkreet.
Prescott: "De hulpverlening verloopt vaak erg moeilijk. Veel dorpen liggen in te gevaarlijke gebieden, dus voor veel mensen is de hulp onbereikbaar." De miljoenen vluchtelingen verblijven in kampen en hebben daar behoefte aan voedsel, medische zorg, drinkwater (AzG distribueert drie miljoen liter water per dag), onderdak en sanitair. "In de meeste kampen loopt dit redelijk, maar er is een kamp dat drie maanden geen voedsel geleverd heeft gekregen. Het is regenseizoen, dus de verspreiding van de hulp verloopt moeilijk. We hebben het hier over een gebied dat de helft zo groot is als West-Europa."
Prescotts medewerkers behandelen niet zelden mannen, vrouwen en kinderen met schot- en steekwonden, brandblaren en gebroken botten. Razend is hij dat onschuldige burgers de dupe worden van "gekken die zo nodig oorlog willen voeren". "En zonder enige reden, hoor. Hele dorpen zijn uitgemoord. Er was een man die thuis met zijn gezin zat en op de bank in zijn maag werd geschoten. Buren brachten hem naar het ziekenhuis. Toen hij terugkwam, was zijn gezin uitgemoord. En waarvoor?"
(Bron)
Irak is veel belangrijker. Irak heeft olie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten