woensdag, augustus 03, 2005

Zorgen over gevaren maagband

HILVERSUM - De Nederlandse Obesitas Kliniek uit Hilversum waarschuwt voor de gevaren van de maagband. Volgens de kliniek laten steeds meer dikke Nederlanders "zomaar" een band rond hun maag aanbrengen in België nadat ze in Nederland voor deze ingreep zijn afgewezen. De maagband kan grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de patiënt.
De patiënt moet zich met de band aan strikte leef- en eetregels houden. Als hij of zij dat niet doet, kan de maag bijvoorbeeld scheuren.
Volgens internist G. de Groot van de obesitaskliniek willen steeds meer dikke mensen een maagband om van hun overgewicht af te komen. Volgens hem komt slechts een op de vier aanmelders uiteindelijk in aanmerking voor de band.
De Nederlandse Obesitas Kliniek is een particuliere instelling. In Nederland storten veel ziekenhuizen en particuliere klinieken zich op de groeimarkt van mensen met ernstig overgewicht. Het aantal aanvragen voor maagbanden, die veel eten onmogelijk maken, stijgt sterk.
Mensen denken zonder zware diëten op een gemakkelijke manier van hun overtollige kilo's af te komen. Vanwege de gevaren gelden in Nederland strenge regels voor het operatief aanbrengen van een maagband. Patiënten moeten bijvoorbeeld eerst een psychologische- en gezondheidstest ondergaan.
(Bron)

Die risico's zijn allang bekend. Maar misschien komen er meer overeters die denken dat hun dwang op deze manier in de hand gehouden kan worden. Een therapie tegen binge eating is effectiever, goedkoper en minder gevaarlijk...

Geen opmerkingen: