vrijdag, september 30, 2005

Corsica door acties van buitenwereld afgesloten

AJACCIO - Door acties van luchthavenpersoneel op Corsica is het Franse eiland Corsica nagenoeg compleet van de buitenwereld afgesloten. Het personen- en vrachtvervoer van en naar het eiland ligt volledig plat en geweld en chaos hebben het eiland in hun greep.
Al sinds dinsdag kan geen enkel passagiersschip de havens van Bastia en Ajaccio meer aandoen door acties. Op het eiland zelf hebben boze vrachtwagenchauffeurs verscheidene wegen geblokkeerd. Ook brandstofopslagplaatsen zijn niet bereikbaar door acties van vakbondsleden.
De staking op de luchthavens van vrijdag is een steunbetuiging aan de werknemers van de veerbootmaatschappij SNCM die al ruim een week protesteren tegen het verdwijnen van arbeidsplaatsen als gevolg van een nakende privatisering. Hoogtepunt van het protest was de kaping van een ferry van de maatschappij.
Franse commando's maakten woensdagmorgen een eind aan de actie. Ze gingen met behulp van vijf helikopters aan boord van het 180 meter lange schip van de Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM). De kapers van de veerboot riskeren twintig jaar cel wegens piraterij. Woensdagavond besloot de maatschappij Corsica Ferries uit veiligheidsoverwegingen de vaarten op Corsica op te schorten.
Door de gecombineerde zee- en luchtacties zijn vele honderden toeristen getroffen. Ze kunnen het eiland niet op of af. De ANWB heeft vrijdag ongeveer vijftien meldingen gekregen van Nederlanders die op Corsica zijn gestrand. Volgens de bond is het afwachten voor de toeristen. "We kunnen op dit moment nog niet zoveel voor ze doen."
De verwachting was dat de vluchten later vrijdag en zaterdag worden hervat. De Franse autoriteiten hebben een vijftienkoppig crisiscentrum ingericht in een poging de chaotische toestanden het hoofd te bieden.
(Bron)

Geen opmerkingen: