Half miljoen Nederlanders op zwarte lijst
Ruim vijfhonderdduizend mensen in Nederland staan geregistreerd als ongewenste klant op een zogenaamde zwarte lijst. En dit aantal blijft snel doorstijgen. Sinds de introductie in 2001 zijn er bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) maar liefst 130 zwarte lijsten aangemeld. Wanneer mensen op zo'n lijst komen te staan, kunnen ze bijvoorbeeld geen verzekering meer afsluiten of een abonnement voor een mobieltje nemen.
De zwarte lijst wordt steeds vaker gebruikt door bedrijven als telecomaanbieders, banken en verzekeraars. Op deze manier willen ze zich beschermen tegen wanbetalers en lastpakken. Het CPB zal met enige regelmaat bekijken hoe de lijsten in de praktijk werken. "We hebben een beperkte capaciteit", vertelt CPB-voorzitter J. Kohnstamm. Het CPB hanteert strenge regels, zodat de informatie vertrouwelijk blijft. Ook moeten aangemelde personen weten dat ze geregistreerd staan. Kohnstamm zegt 'redelijk opgelucht' te zijn dat de bedrijven zich netjes aan deze meldingsplicht houden.
In de zwarte lijsten ziet hij verder geen kwaad. "We zijn er niet op uit om schandalige praktijken verborgen te houden." Overigens proberen gsm-providers het 'hoppen' van de ene naar de andere provider zo veel mogelijk te verhinderen. Op deze manier kunnen wanbetalers niet zo snel meer bij een andere maatschappij een abonnement afsluiten.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten