dinsdag, september 27, 2005

Europarlement tegen vergaande data-opslag

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft zich dinsdag uitgesproken tegen een Brits voorstel aan de 25 EU-landen om alle Europese internet- en belgegevens jarenlang te bewaren. Een meerderheid van het parlement vindt het Britse plan buitenproportioneel.
Te veel gegevens zouden te lang bewaard blijven. De lijst van gegevens zou ook snel uitgebreid kunnen worden, zonder inspraak van het Europees Parlement.
De Europese volksvertegenwoordigers geven daarom de voorkeur aan een compromisvoorstel van de Europese Commissie, dat maandag in Straatsburg aan het parlement is gepresenteerd. Een kleiner aantal bel-, e-mail- en surfgegevens zouden dan veel korter bewaard blijven. Het europarlement mag dan bovendien wel meebeslissen.
De zogeheten data-opslag is een nieuw wapen in de strijd tegen terrorisme. Politie en inlichtingendiensten hebben nu weinig zicht op mails of bijdragen aan webfora. Europarlementslid Edith Mastenbroek (PvdA) vindt de uitspraak van het europarlement goed nieuws. "De kans is nu groter dat de bewaarduur en omvang beperkt blijft", aldus de specialist op dit terrein.
Het parlement toonde zich steeds bezorgd over de privacy van de Europese inwoners. "De beoogde bewaartermijnen zijn sinds het eerste plan steeds korter geworden. Er is kennelijk onderhandelingsruimte", zegt Mastenbroek. "Onze insteek als Europees Parlement is om de hele opslag van internetgegevens eruit te halen. De wettelijke basis voor bewaring van telefoongegevens zou dan wel sterker kunnen."
Het is niet geheel zeker dat het Britse voorstel van tafel is. "We moeten nog afwachten wat de EU-landen gaan doen. Vooralsnog liggen er twee voorstellen", zegt VVD-europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert. "De uitspraak van het parlement vind ik erg goed, maar het is nog niet helder wat de gevolgen zijn."
GroenLinks is nog niet overtuigd van de variant van de Europese Commissie. "Het is wel beter, maar daarom hoeven we het nog niet aan te nemen", verklaarde fractievoorzitter Kathalijne Buitenweg. "Er lijkt een soort tunnelvisie: niemand vraagt zich nog af of we de gegevens wel moeten bewaren."
Buitenweg vernam van de politie dat kundige analisten en betere samenwerking tussen diensten veel belangrijker zijn dan gegevensopslag. "We moeten dat eerst maar doen. Het lijkt me een betere besteding van de honderden miljoenen euro's die opslag zou kosten."
(Bron)

Geen opmerkingen: